Az FSZB szerint 261 ezer férfi hagyhatta el Oroszországot a mozgósítás óta

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Külpol

Putyin közben szabadságra ment.

A FSZB legfrissebb adatközlése szerint a mozgósítások miatt mintegy 261 ezer férfi hagyta el Oroszországot - írja a a Novaja Gazeta. Az adatok azonban más forrásból egyelőre nem megerősíthetőek, és már azért is érdemes fenntratással kezelni őket a lap szerint, mert eddig a FSZB sosem dolgozott ilyen gyorsan, nem tudott ilyen aktualitással adatot szolgáltatni.

A cikkben arra is kitérnek, hogy Farida Rusztamova újságíró információi szerint a mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni. Viszont a biztonsági és védelmi minisztériumnak szándékában lehet meggyőzni Putyint, hogy zárja le a határokat a hadköteles korú férfiak előtt, „mielőtt túl késő lenne”. A cikk szerint azonban a vezetőknek szeptember második felében nem lesz találkozójuk az elnökkel.

A Meduza forrása szerint viszont a hatóságok nem tervezik a határ lezárását az orosz férfiak előtt az ukrajnai megszállt területeken zajló "népszavazások" végéig (ezek szeptember 27-én érnek véget). A helyzet azonban megváltozhat, "ha tömeges elvándorlásra kerül sor".

Eközben azonban több olyan esetet is ismertté vált, amikor a hadköteles, határon átkelni próbáló férfiak olyan figyelmeztetést kaptak, amely szerint a katonai komisszariátus határozata alapján nem hagyhatják el az országot.

Putyin szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást Oroszországban, amelynek hatására, ahogy azt a Narancs.hu is megírta, tüntetéseket szerveztek szerte az országban, az oroszok elkezdtek menekülni, sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva.  Az orosz-grúz határon is hosszú, 8 kilométeres sor áll, 24-30 órát kell várni az autóval a mozgósítás elől menekülőknek. A részleges mozgósítás következményeként már legalább öt toborzó irodát támadtak meg Oroszországban. Gyújtogatások történtek Szentpéterváron, az Orenburgi területen lévő Gaiban és a Transz-Bajkál területen lévő Kyra faluban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk