Az FSZB szerint 261 ezer férfi hagyhatta el Oroszországot a mozgósítás óta

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Külpol

Putyin közben szabadságra ment.

A FSZB legfrissebb adatközlése szerint a mozgósítások miatt mintegy 261 ezer férfi hagyta el Oroszországot - írja a a Novaja Gazeta. Az adatok azonban más forrásból egyelőre nem megerősíthetőek, és már azért is érdemes fenntratással kezelni őket a lap szerint, mert eddig a FSZB sosem dolgozott ilyen gyorsan, nem tudott ilyen aktualitással adatot szolgáltatni.

A cikkben arra is kitérnek, hogy Farida Rusztamova újságíró információi szerint a mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni. Viszont a biztonsági és védelmi minisztériumnak szándékában lehet meggyőzni Putyint, hogy zárja le a határokat a hadköteles korú férfiak előtt, „mielőtt túl késő lenne”. A cikk szerint azonban a vezetőknek szeptember második felében nem lesz találkozójuk az elnökkel.

A Meduza forrása szerint viszont a hatóságok nem tervezik a határ lezárását az orosz férfiak előtt az ukrajnai megszállt területeken zajló "népszavazások" végéig (ezek szeptember 27-én érnek véget). A helyzet azonban megváltozhat, "ha tömeges elvándorlásra kerül sor".

Eközben azonban több olyan esetet is ismertté vált, amikor a hadköteles, határon átkelni próbáló férfiak olyan figyelmeztetést kaptak, amely szerint a katonai komisszariátus határozata alapján nem hagyhatják el az országot.

Putyin szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást Oroszországban, amelynek hatására, ahogy azt a Narancs.hu is megírta, tüntetéseket szerveztek szerte az országban, az oroszok elkezdtek menekülni, sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva.  Az orosz-grúz határon is hosszú, 8 kilométeres sor áll, 24-30 órát kell várni az autóval a mozgósítás elől menekülőknek. A részleges mozgósítás következményeként már legalább öt toborzó irodát támadtak meg Oroszországban. Gyújtogatások történtek Szentpéterváron, az Orenburgi területen lévő Gaiban és a Transz-Bajkál területen lévő Kyra faluban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!