Putyin pártja bejelentette: kétharmaddal nyerték a választást

Külpol

Az Egységes Oroszország kormánypárt az előzetes eredmények alapján 315 mandátumot szerzett meg a 450 fős orosz alsóházban, amivel megőrizte alkotmányozó többségét.

Mindezt Andrej Turcsak, a párt főtanácsának titkára közölte hétfőn Moszkvában. Turcsak szerint pártja listán 120, egyéniben pedig 195 mandátumot nyert el. A minősített többség megszerzéséhez 301 mandátumra van szükség.

A Központi Választási Bizottság az országos pártlistás szavazatok 80,11 százalékának megszámlálása alapján közölte, hogy az Egységes Oroszország 49,42 százalékkal vezet. A kommunisták 19,82, a liberális demokraták 7,55, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak 7,37 százalékon, az Új Emberek pedig 5,37 százalékon áll a pártlistás szavazás alapján. A parlamenti bejutási küszöb öt százalék. A Központi Választási Bizottság ezekbe az adatokba még nem számította be a Moszkvában és hat további régióban online leadott szavazatokat.

Az állami hírügynökség hétfő reggeli jelentése azt írja, a Kreml radikális bírálói szerint

a szavazást csalások sorozata árnyékolta be.

Más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron "megtisztították az utat" a választások magabiztos megnyeréséhez, több esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával, a most leleplezett törvénysértések pedig nem voltak rendszerszerűek. Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

Lapunk is foglalkozott a hétvégén azzal, hogy a Golosz nevű nem kormányzati szervezet szerint mintegy 2 ezer csalásgyanús eset történt a választáson. Az oroszországi választás péntektől vasárnapig tartott; a Golosz közlését szombaton tették kötté, tehát az addig tudomásokra jutott eseteket közölték.

Az orosz választással előzetesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk