Rendkívüli EU-csúcson tárgyalnak az izraeli háborúról

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Külpol

Nem kizárt, hogy az állam- és kormányfők tűzszünetre szólítják fel Izraelt és a Hamászt.

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak az állam- és kormányfők. Egyetlen téma szerepel a napirenden, mégpedig Izrael és a Hamász háborúja – bár ezzel kapcsolatban nyilván nagyon sok területet lehet érinteni a segélyezéstől az EU geopolitikai szerepén át a konfliktus okozta migrációs kihívásokig. A csúcstalálkozót összehívó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ezúttal nem Brüsszelbe invitálta a vezetőket, hanem videókonferenciát szerveznek délután fél 5-től – közlte a hvg.hu.

A lap értesülései szerint „őszinte és nyílt” megbeszélés lefolytatása a cél, illetve az európai politikusok úgy érezték, „rendet kell teremteni”.  Mint írják, érdemes lesz megfigyelni a találkozót követő nyilatkozatot, illetve azt, hogy lesz-e közös nyilatkozat, és ha igen, akkor milyen lesz a nyelvezete. Abban nincs vita a tagállamok között, hogy terrortámadás történt Izraellel szemben és Izraelnek joga van megvédeni a saját területét és népét. A nemzetközi közösség részéről számos figyelmeztetés érkezett már, hogy a válaszlépések során a zsidó államnak a nemzetközi és a humanitárius jog alapján kell eljárni, védve a civilek életét. Az EU által hétfőn bejelentett légihídról (humanitárius segítségnyújtás Gázának) szóló közleményben azonban például úgy fogalmaznak, hogy a Hamász terroristái által Izrael ellen elkövetett szörnyű terrortámadás és az azutáni következmények katasztrofális humanitárius helyzethez vezetett a gázai lakosság számára.

A cikk forrása szerint a rendkívüli EU-csúcson szóba kerül majd az is, hogy az Európai Unió hivatalosan is tűzszünetre szólítsa fel a szembenállókat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk