Románia megerősíti légvédelmét az ukrán határnál

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 29.

Külpol

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a háború átterjedhet a katonai szövetség területére.

Románia közelebb viszi a légvédelmi rendszereit az Ukrajnával határos Duna menti falvakhoz, valamint több katonai megfigyelőállást és járőrt telepít a térségbe – tudta meg a Reuters két magas rangú védelmi forrástól.

Mint azt a telex.hu felidézi, az elmúlt hetekben az oroszok drónokkal támadták a román határhoz közeli, a Duna-deltában fekvő ukrajnai folyami kikötőket. Az oroszok a közelmúltban aktívan rakétázták és drónokkal is támadták a romániai Duna-parttól mindössze 400 méterre pedig Izmajilt – és ezeket a támadásokat Románia is megérezte. Csak ebben a hónapban három szerkezet maradványai kerültek elő a román határon belül: szeptember 6-án9-én és 13-án. Arról, hogy hogyan csap át a háború az Ukrajnával határos országokba is, ebben a cikkben írt a lap.

Csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kijevebe látogatott, ahol megerősítette, hogy

nincs bizonyíték arra, hogy ezek a támadások szándékosan Románia ellen irányultak volna, de „meggondolatlannak” tartja őket.

A Reuters forrásai szerint Romániában és a NATO-ban egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az ukrajnai háború átterjedhet a katonai szövetség területére. Ezért Románia négy amerikai F-16-os vadászgépet telepít az ukrán határ közelébe, és kiterjeszti a repüléstilalmi zónát is a térségben. Az Egyesült Államok szeptember 9-én döntött úgy, hogy F-16-os repülőgépekkel növeli romániai jelenlétét a légirendészeti missziójának részeként.

A román hadsereg két óvóhelyet is épített az Izmajiltól alig néhány száz méterre fekvő Plauru faluban,

és telefonon is értesítik a helyieket, ha orosz drónokat észlelnek a közelben. A polgármester szerint azonban a rossz térerő miatt ez a rendszer kevésbé hatékony.

A román védelmi minisztérium múlt pénteken közölte, hogy 100 amerikai katona és négy amerikai tervezésű F-16 Fighting Falcon típusú repülőgép érkezett az Izmajiltól 150 kilométerre délre fekvő Borcea katonai légibázisra. Szeptember közepétől pedig a minisztérium kiterjesztette a repüléstilalmi zónát az Ukrajnával közös határ egy szakaszán 30 kilométerre és 4000 méteres magasságig. Az orosz drónok általában nagyon alacsonyan, 200 méteres magasságban repülnek – így ugyanis nehezebben érzékelik őket a radarok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk