Románia a lázadás szélén: Gyere ki a hóra!

  • Parászka Boróka
  • 2007. május 17.

Külpol

Pánikhangulat és mind erőszakosabb tüntetéshullám söpör végig Románián az államelnök felfüggesztéséről szóló május 19-i népszavazás előtt. Múlt vasárnap Traian Basescu hadüzenetet intézett a román parlament, a "politikai osztály", a gazdasági hatalmat birtokló "oligarchák" ellen.
Pánikhangulat és mind erőszakosabb tüntetéshullám söpör végig Románián az államelnök felfüggesztéséről szóló május 19-i népszavazás előtt. Múlt vasárnap Traian Basescu hadüzenetet intézett a román parlament, a "politikai osztály", a gazdasági hatalmat birtokló "oligarchák" ellen.

A felfüggesztett államelnök iasüi tömeggyűlésén 22 millió román nevében ígért új forradalmat, "földindulást" a román belpolitikában - de legalábbis minden eddiginél könyörtelenebb tisztogatást. A Basescu vezette román jobboldal a hagyományoktól eltérően most nemcsak Bukarestben, de Erdélyben (Kolozsváron) és Moldvában is tömegtüntetéseket szervez. Ellentüntetésekre csak a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (PSD) vállalkoznak (május elsején például ingyenes sör- meg sülthús-partit szerveztek a fővárosban), ők roadshow-val járják az országot és toboroznak, ám a Basescu-párt valahogy mindig rászervez a szocdem elnökváltó bulikra. Múlt vasárnap fél óra választotta el egymástól a két párt rendezvényét, vagy negyvenezer ember nézett farkasszemet Iasüi főterén. A két pártvezér, Mircea Geoana és Basescu szónoklattal, kiabálással, imádsággal szórakoztatta a publikumot, a rendfenntartók többször figyelmeztették az embereket az összecsapások, az utcai atrocitások lehetőségére. Basescu minden eddiginél látványosabban hozza a saját formáját, a nagygyűlések interaktív vitadélutánokká váltak, amelyeken az emberek felkiabálnak a színpadra, az elnök visszakiabál, érvel, hengerel. A tüntetők végül a román nemzeti körtáncot, a hórát járták el a téren, míg Basescu a nemzeti lobogót lengette a színpadon bőszen: az összefogás "Isten segedelmével győzni fog!"

Az elnök népszerűsége a felfüggesztési indítvány parlamenti benyújtása óta töretlenül nő. Még mindig erősen bíznak benne a román kulturális élet legnevesebb képviselői, a román civil szféra és a jelentős román emigráció is. A vasárnapi romániai tüntetésekkel egy időben kilenc európai nagyvárosban tartottak szimpátiatüntetést, sőt megmozdult Toronto és Chicago is. A külföldön élő románok a "szekus maffia" ellen követelnek nemzetközi összefogást, ám mindemögött jól szervezett kampány, internetes adatbázis és sms-lánc áll. Az egy személyre felépített hadjárat Basescu átható tekintetű portréjával szórta tele az országot, jelszava: "mutasd meg, hogy te vagy az erősebb". A demokrata retorika szerint maga a nép áll szemben 322 elvetemült parlamenti képviselővel. Annál nagyobb volt a felháborodás az EP-ben, különösen az európai szocialisták körében, amikor Bukarest egyik kerületében "figyelmeztetésként" kiállítást rendeztek az államelnökkel szembefordult parlamenti képviselők számára. A szervezők középkori kínzóeszközök közszemlére tételével ígértek karóba húzást és kerékbe törést a "renitens képviselőknek". A vernisszázst Brüsszelben a parlamentáris demokrácia megcsúfolásaként értékelték, és figyelmeztették a román demokratákat, hogy határolódjanak el a szimbolikus erőszaktól.

Csókot lopok!

A Basescut leváltani kívánó liberálisok még mindig ragaszkodnak a "józan hanghoz", és tartózkodnak a hasonló mobilizálástól. Attól tartanak, hogy egy agresszív ellenkampány csak tovább feszítené az országban amúgy is éles ellentéteket. Visszafogottságuk másik magyarázata az, hogy nem sikerült esélyest állítani Basescuval szemben. Így nagy a valószínűsége, hogy az oly sokat támadott román elnök a parlament akaratával ellentétben mégiscsak a helyén marad.

A szocdemek már nem ilyen illedelmesek, ők revánsot vennének a 2004-es vereségért, és a kampánnyal építik az új pártarculatot is. Szövetséget kötöttek a Basescu által kizsigerelt román szélsőjobbal, a Nagy-Románia Párttal - a Basescut szintén elutasító romániai magyarok ostoba helyzetbe keveredtek. Az elnök a múlt hét végén körbe is nyilatkozta a sajtót: sose gondolta volna, hogy Corneliu Vadim Tudor (a Nagy-Románia Párt hírhedt vezére) szájon csókolja majd Markó Bélát. Ez alaptalan, bár hatásos manipuláció: a két politikus természetesen nem smacizott, és az RMDSZ a szocdemekkel kötött szövetséget, nem a Nagy-Románia Párttal. Sőt, a szocdem koalícióépítés is valószínűleg kényszerházasság: Iliescu régi emberei állapodtak meg a nagy-romániásokkal, az újak nem fogadják el feltétel nélkül az egyezséget. Az RMDSZ szintén Basescu elmozdítása mellett kampányol, egyelőre vesztes helyzetből. Hónapok óta folyik az informatikai miniszter, Nagy Zsolt ellen indított hazaárulási ügy, de a Basescu-stáb több vezető magyar politikust is igyekszik lejáratni, például Markó Bélát (lásd keretes anyagunkat), meg az Iliescu-kormánnyal kitűnő kapcsolatokat ápoló székelyudvarhelyi üzletembert, Verestóy Attilát, a "magyar oligarchát". (Ez nem volt túl eredeti ötlet, Verestóy imázsa úgy a román, mint az erdélyi magyar közvélemény előtt nehezen rombolható tovább.) Az ország május 19-én szavaz, és a kampány utolsó hetében egy dolog tűnik csak biztosnak: ellenjelölt híján puszta indulatból dönt majd az ország.

A célpont: Markó Béla

Úgy tűnik, Basescuéknak megteszi egy kétéves korrupciós ügy is, amit - részint Markó hibájából - még mindig nem sikerült hatásosan és hitelesen lezárni. 2005-ben Markó kiadatlan verseinek ötéves kiadási és tízéves terjesztési jogát átruházta egy akkor meg nem nevezett könyvkiadóra. A honoráriumot - 6 és fél millió forintnak megfelelő román lejt - az RMDSZ elnöke és a román kormány miniszterelnök-helyettese meg is kapta, de a hat kötet nem jelent meg. A botrány kirobbanása után kiderült, hogy a könyvkiadó - a 2004-ben alapított Bookart - még nem is adott ki könyvet, a vezetője viszont - egy csíkszeredai vállalkozó - a helyi RMDSZ magas beosztású tisztségviselője. A köteteket először 2006-ra, majd 2007 tavaszára harangozták be, Miért lassú a csiga? és A pinty és a többiek címmel, ám még mindig nem láttak napvilágot. Basescu most azzal támadja Markót, hogy az RMDSZ elnöke az ő közbenjárását kérte az ügy "elrendezése" érdekében, valamint hogy nyomást gyakorolt rá a Nagy Zsolt elleni nyomozással kapcsolatban is. (Basescu megfogalmazása szerint Markó "elsírta" neki a baját - az RMDSZ elnöke cáfolja, hogy az államelnök közbenjárását kérte volna.) Ha a kötetek záros határidőn belül megjelennének, elfogyna a demokrata lejáratási kampány muníciója, ám a kiadás tovább késik. A pinty- és csigaügy odáig fejlődött, hogy az RMDSZ etnikai diszkriminációval vádolja a demokratákat, akik részrehajlóan vizsgálódnak az ún. "magyar" korrupciós ügyekben. Az RMDSZ szénája hiába áll jól a jelenlegi kormányon belül (új, fiatal környezetvédelmi minisztert, Korodi Attilát juttatott bársonyszékhez, és Borbély Lászlóé a regionális fejlesztési minisztérium), a hitelét nem tudta megerősíteni.

Figyelmébe ajánljuk