Szaúdi tisztviselő: Csak meg akartuk győzni az ellenzéki újságírót, hogy jöjjön haza, de véletlenül megöltük

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. október 21.

Külpol

„Megpróbálták megakadályozni, hogy kiabáljon, de meghalt.”

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Szaúd-Arábia két hét tagadás után elismerte: október 2-án az ország isztambuli konzulátusán halt meg Dzsamál Hasogdzsi, az abszolút monarchiát élesen bíráló újságíró, miután összetűzésbe került az ott tartózkodó személyek egy csoportjával.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó szaúdi kormányzati tisztviselő most az ügy újabb részleteit tárta fel.

Szaúd-Arábia elismerte, hogy az eltűnt ellenzéki újságíró a főkonzulátuson halt meg

Bár a haláleset körülményeiről egy enyhébb verziót adtak elő.

E verzió szerint a szaúdi hírszerzést arra utasították, hogy tegyen meg mindent az önkéntes száműzetésben élő másként gondolkodók hazahozásáért. Rijád meg akarta győzni Hasogdzsit arról, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába, nehogy az ország ellenségeinek szolgálatába álljon.

Ahmed al-Asziri, a szaúdi titkosszolgálat akkori helyettes vezetője összeállított egy 15 fős csoportot, hogy találkozzanak az újságíróval a konzulátuson, és próbálják rábírni őt: térjen vissza hazájába.

Az utasítás szerint a csapat egy ideig fogva is tarthatta volna Hasogdzsit egy Isztambulhoz közeli házban, de végül el kellett volna engedniük, ha kitart amellett, hogy nem tér haza – mondta a tisztségviselő.

A dolgok azért vettek kedvezőtlen fordulatot, mert a csoport tagjai túllépték hatáskörüket, és túl gyorsan erőszakhoz folyamodtak.

Amikor Hasogdzsi felemelte a hangját, és kiáltozni kezdett, megrémültek, fojtófogást alkalmaztak rajta, és befogták a száját.

„Megpróbálták megakadályozni, hogy kiabáljon, de meghalt – magyarázta a tisztségviselő. – Nem az volt a szándékuk, hogy megöljék” – tette hozzá.

A tisztségviselő szerint az eseményeket követően a csoport hamis jelentést írt, azt állítva, hogy hagyták távozni Hasogdzsit, miután figyelmeztette őket: valaki kint vár rá, és értesíteni fogja a török hatóságokat, ha nem kerül elő. A 15 ember gyorsan elhagyta Törökországot, mielőtt felfedezték volna jelenlétüket. Az illetékes elmondta, hogy a csoport tagjait három helyi gyanúsítottal együtt őrizetbe vették.

 

Figyelmébe ajánljuk