Szégyenfára kerül Magyarország neve a srebrenicai mészárlás emlékhelyén

  • narancs.hu
  • 2024. május 25.

Külpol

Ahogy az ENSZ-határozatot nem támogató többi államé is.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön New Yorkban kis többséggel hivatalosan is népirtásnak minősítette a srebrenciai mészárlást, július 11-ét pedig emléknappá nyilvánított. Az erről szóló határozatot Észak-Koreával, Nicaraguával, Kínával és Vlagyimir Putyinnal egységben a magyar kormány sem támogatta.

A Balk Magazin beszámolója alapján a 444.hu arról ír, annak érekében, hogy a szavazás eredménye hosszú távon se merüljön feledésbe,

a Srebrenicai Anyák Egyesülete a Potocariban lévő emlékhelyen egy szégyenfát állít fel, amire határozat ellen szavazó államok neveit vésik fel.

A portál emlékeztetett, Magyarország az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, ami az ellen szavazott, hogy Srebrenicát a nemzetközi közösség népirtásnak tekintse. A magyar kormány a szerb szoros szövetségese, így most is az ő álláspontjuk mellé állt, de ehhez egyáltalán nem sikerült társakat találni Európában. Szijjártó Péter pénteken arról beszélt, szomorú, ami Srebrenicában történt, de azért nem támogatták az ENSZ-határozatot, mert „az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon”.

1995-ben a boszniai szerb erők Ratko Mladić vezetésével több mint 8000 bosnyák civilt lőttek tömegsírokba Srebrenicában. A nemzetközi bíróságok a mészárlást eddig is népirtásnak tekintették, mostantól azonban a július 11-i emléknap elfogadásával az ENSZ hivatalosan is így emlékezik meg róla.

(Címlapképünkön: A potocari emlékpark a srebrenicai tömeggyilkosság helyszínén. Forrás: Wikipedia)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk