Szijjártó Péter szerint a horvátok nem megbízható partnerek, az oroszok igen

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 2.

Külpol

A külügyminiszter kitart amellett, hogy a Lukoilnak kell olajat szállítani Magyarországra.

Szijjártó Péter, az orosz Barátságért-kitüntetés birtokosa, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jóbarátja botrányt kiált a Facebookon. Azt írja, másfél hete Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz fordultak azért, mert „Ukrajna letiltotta a két ország biztonságos ellátásához szükséges olajszállítások egy részét”.

Elmondása szerint az EB lett alelnöke, Valdis Dombrovskis közölte Szijjártóval, hogy „Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, különben is ott van egy másik vezeték Horvátországon keresztül, használjuk azt.”

„Az alelnök levele újra azt bizonyítja, hogy az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket” – háborog Szijjártó, aki szerint nem lehet véletlen egybeesés, hogy „a horvát miniszterelnök tegnapelőtt levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben a Horvátországon keresztül húzódó olajvezetéket reklámozza”. Szijjártó Brüsszelből összehangolt akcióról beszél, és nem tartja jó opciónak a horvátokat. „Horvátország egyszerűen nem megbízható tranzitország. Nem megbízható, mert a piaci átlagos értékek ötszörösére emelték az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta. Nem megbízható, mert lehetetlenné tették a MOL számára, hogy hosszú távra kössenek le szállítási kapacitásokat. Nem megbízható, mert a vezeték kapacitásnöveléséhez szükséges beruházásokat nem végezték el, a maximális kapacitásról pedig soha senki által nem bizonyított adatokat adnak.”

Szijj?rt? P?ter ?s Szergej Lavrov tal?lkoz?ja

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

 

A nyugati világ egybehangzó álláspontja szerint Európa kiszolgáltatta magát az orosz kőolajnak és gáznak, ez a fatális hiba többek között az ukrajnai háborúhoz vezetett. Ellentétben az EU-s országokkal, amelyek „le tudtak jönni” az orosz nyersanyagról, a magyar külügyminiszter szerint éppen „a keleti irányból érkező olajszállítások leállítása a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot és Szlovákiát egy nem megbízható tranzitországnak”.

Az Európai Bizottság ígéretéhez híven vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét, de Európa értetlenül nézi, miért nem akar Magyarország leválni az orosz energiahordozókról. Szijjártó a Lukoil miatt kész volt zsarolni az EU-t és Ukrajnát, nehogy aztán energiaár-robbanás és áramhiány jöjjön Magyarországon. Pedig az oroszoknak való magyar kitettséget még a Fidesz kedvenc amerikai jelöltje, Trump is kritizálta 2017-ben, elsőként a nyugati szövetségesek közül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Simonka György: A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!

Június 9-i győzelmét a polgármester-választáson a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja a még Fidesz-tag Simonka György, aki 2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson. Mint fogalmaz, "ezért Orbán Viktor nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog”.