Szúk zabálják fel Berlusconi bóvli képgyűjteményét

  • narancs.hu
  • 2023. október 20.

Külpol

A néhai olasz miniszterelnök több tízezer értéktelen alkotást halmozott fel, az örökösök pedig tetemes bérleti díjat kell fizessenek a bóvlik tárolásáért.

A júniusban meghalt Silvio Berlusconi örököseire közel 25 ezer festmény maradt, amelyeket egy Milánó melletti több ezer négyzetméteres raktárban tárolnak. Elsőre úgy tűnhet, mekkora aranybánya az egész, valójában az örökösöknek csak púp a hátán a gyűjtemény, írja a 444.

A gyűjtemény több Madonnából, női aktokból, valamint párizsi, nápolyi és velencei városképekből áll. Az alkotásokat Vittorio Sgarbi, egy országszerte ismert és elismert műkritikusa nézte át. Szerinte a 25 ezer alkotás közül jó, ha hat-hét bír valamiféle művészeti értékkel. A képek, alkotások átagára 800 euró körül lehet, ami összességében 20 millió euró ugyan, ám a raktár bérleti díja évente 800 ezer euróba kerül. Ennél is kellemetlenebb, hogy a képek egy részét szú támadta meg, a kártevők kiirtása pedig többe kerülne, mint az egész portfólió értéke. Kérdés, kitart-e fizethető-e addig a bérleti díj, amíg nullára zabálják a képeket a szúk, esetleg gyorsabb megoldásban gondolkodnak az örökösök.

Berlusconi egyáltalán nem értett a művészethez - de legalább ezzel tisztában is volt -, a képek jó részét tévés árveréseken vásárolta, bár fiatalabb korában galériákat is látogatott. A megvásárolt képeket aztán ismerőseinek adta ajándékba. Cesare Lampronti londoni műkereskedő, aki ismerte Berlusconit, a BBC-nek annyit tudott mondani a volt miniszterelnök ízésével kapcsolatban, hogy „impulzív vásárló”volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk