Több mint száz informatikus letartóztatását rendelte el a török kormány

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 11.

Külpol

Elképesztő a tavaly óta tartó megtorlás mérete.

Százöt, a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet segítésével gyanúsított informatikus letartóztatására adtak ki parancsot kedden a török hatóságok.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint 52 gyanúsítottat már őrizetbe vettek, köztük a török műszaki kutatási tanács és a távközlési hatóság tagjait. Azzal vádolják őket, hogy műszaki segítséget nyújtottak az összeesküvőknek.
A török kormány a puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tartott csoportok ellen. A hatóságok a puccskísérlet kitervelésével az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot vádolják.

A Magyar Narancs részletesen foglalkozott az egy évvel ezelőtt történtekkel.

Szabad a pálya

260 halálos áldozat, másfél ezer sebesült, rekordgyorsaságú bukás, több mint 6 ezer letartóztatás – lapzártánkig ez a mérlege a múlt pénteki török puccsnak. Alább az okokat és a következményeket vizsgáljuk.

Az elmúlt egy évben nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából, néha egészen elképesztő és abszurd indokokkal.

Törökországban terrorizmussal vádolják a jogvédőket, az ellenzék pénzét pedig államivá teszik

Erdoğan Törökországában nincsenek civilek, nincsen kritika.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?