Törökország távolodóban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. április 17.

Külpol

Az uniós csatlakozási tárgyalások leállítását sürgetik.

Ahogy azt tegnap este mi is megírtuk, a vasárnapi török népszavazáson győztek az igenek, így bevezethetik az elnöki rendszert, tovább szélesítve ezzel Erdoğan államfői jogköreit.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) erre hivatkozva az európai uniós csatlakozási tárgyalások leállítását sürgeti. Manfred Weber, a párt elnökhelyettese, az Európai Néppárt (EPP) frakciójának a vezetője a vasárnapi szavazás után azt nyilatkozta, hogy az uniós állam- és kormányfők április végén tartandó találkozóján át kell értékelni az EU és Törökország kapcsolatát. Mint mondta, komolyan meg kell vitatni, hogy Törökország az EU tagja lehet.

A CSU testvérpártja, az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Elmar Brok EP-képviselő, a parlament külügyi bizottságának korábbi elnöke azt mondta, hogy nem szabad feltétel nélkül megszakítani a csatlakozási folyamatot; ám ha Recep Tayyip Erdoğan török államfő beváltja ígéretét, miszerint megnövelt jogkörével élve első dolga lesz gondoskodni a halálbüntetés visszaállításáról, akkor valóban le kell állítani a tárgyalásokat – nyilatkozta Elmar Brok a Die Weltnek.

A török uniós tagság ügyét kezdettől fogva támogató koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) igyekeznek nem összekapcsolni az EU-tagság és az alkotmánymódosító népszavazás kérdését. Martin Schulz pártelnök-kancellár csupán annyit közölt a szavazás után, hogy a szoros végeredmény azt jelzi, „Erdoğan nem egyenlő Törökországgal”, Németországnak pedig továbbra is tennie kell azért, hogy érvényesüljenek az emberi jogok és a demokratikus elvek Törökországban.

Figyelmébe ajánljuk