Tovább harcol a világ a klímaváltozás ellen, Trump nélkül

  • narancs.hu
  • 2017. június 2.

Külpol

Donald Trump tegnap jelentette be, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből.

Emmanuel Macron francia államfő Trump szlogenjét kölcsönvéve reagált: kötelességünk, hogy a bolygónkat újra naggyá tegyük („make our planet great again”). Macron angolul mondott beszédet, szerinte Trump olyan hibát követett el, aminek az Egyesült Államok és a bolygó látja a kárát.

Franciaország, Németország és Olaszország kemény hangú nyilatkozatban állt ki a párizsi egyezményben foglaltak mellett, és a klímaváltozás elleni harc felgyorsítására szólították fel partnereiket.

Összesen két olyan ENSZ-ország volt eddig egyébként, amely nem írta alá a klímaegyezményt: Szíria és Nicaragua.

Nem lehet újratárgyalni

Trump magyar idő szerint tegnap este jelentette be, hogy kilépteti országát, és új tárgyalásokat kezdeményezne egy átalakított párizsi egyezményről — egy olyan megállapodásról, amely „igazságos az Egyesült Államokkal”. Az európai kormányfők hamar megüzenték Trumpnak: az egyezmény annyira fontos, hogy azt nem lehet csak úgy újratárgyalni.

Trump azzal indokolta a kilépést, hogy bár fontosnak tartja a környezetvédelmet, az egyezmény túl drága az Egyesült Államoknak, és jóval kedvezőbb például Kínának. Trump korábban utalt arra, hogy a nyilvánvaló tények ellenére nem hisz a globális felmelegedésben, ezt a nézetét most nem hangoztatta, de azt állította, hogy az ország kilépése nincs számottevő hatással a föld klímájára.

A világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója egyébként Kína, második helyen az Egyesült Államok, harmadikon az EU és a negyediken India áll. Egyelőre úgy néz ki, ezek az országok az Egyesült Államok részvétele nélkül is hajlandóak tartani az egyezmény célszámait.

Trumpot a republikánusok közül többen nyíltan támogatják: 22 szenátor nyílt levélben kérte például az elnököt a kilépésre.

Orbán Trump bejelentése után „sokkhatás alá” került, szerinte Magyarországon közmegegyezés van a klímaváltozásról, Trump ezzel ellentétesen döntött.

Figyelmébe ajánljuk