Továbbra sem jut dűlőre egymással a két Korea

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. július 31.

Külpol

De azért tovább folynak a tárgyalások.

Megállapodás nélkül értek véget kedden a két Korea magas rangú katonai képviselőinek egyeztetései Panmindzsonban, írja az MTI.

A tárgyalásokon részt vevő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a tábornokok között tartalmas párbeszéd folyt a szomszédos országok évtizedekre visszanyúló katonai konfliktusának enyhítéséről. Szakértők szerint azonban továbbra sem világos, hogy Szöul és Phenjan a közeljövőben képes lesz-e áttörést elérve megállapodásra jutni a feszültség enyhítéséről. Dél-Koreának ugyanis – szoros egyeztetésben az Egyesült Államokkal – a kapcsolatok bárminemű kiterjesztését attól kell függővé tennie, hogy milyen előrelépéseket tesz Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés terén.

Kézfogás van, megállapodás nincs

Kézfogás van, megállapodás nincs

Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium

Ez már a második magas szintű katonai találkozó Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető történelmi jelentőségű áprilisi csúcstalálkozója óta a két ország határán fekvő Panmindzsonban, ahol a vezetők megfogadták, hogy mérsékelni fogják egy újabb háború kockázatát a Koreai-félszigeten.

Találkozott és tárgyalt egymással a két Korea

1953 óta Kim Dzsong Un az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett. A hosszú másodpercekig tartó, a demarkációs vonalon átnyúló történelmi kézfogás után Kim Dzsong Un Dél-Korea területére lépett, majd az ő javaslatára Mun Dzse In dél-koreai elnökkel együtt a demarkációs vonal túloldalán, Észak-Korea területén is tettek egy-két lépést, adta hírül az MTI.

A dél-koreai küldöttséget vezető Kim Do Gjun vezérőrnagy szerint a két Korea alapvetően ugyanazon az állásponton van a közösen ellenőrzött panmindzsoni térség demilitarizálása tekintetében, ennek keretében szándékukban áll néhány megfigyelőállás eltávolítása, akárcsak az ellenségeskedés felfüggesztése a vitatott tengeri határokon. A szöuli védelmi tárca közlése szerint a részletek kidolgozása érdekében a két Korea folytatja a párbeszédet.

An Ik Szan észak-koreai altábornagy produktívnak nevezte a megbeszéléseket, és reményének adott hangot, hogy számos függőben lévő katonai kérdést a jövőben rendezni tudnak.

A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950–53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

(MTI)


Figyelmébe ajánljuk