Trump 30 napot adott a WHO-nak, ha nem lesz változás a munkájukban, Amerika nem ad több pénzt

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Külpol

És átgondolja WHO-tagságát is.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump amerikai elnök kedd éjjel a Twitteren.

Az elnök közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. "A levél önmagáért beszél" - tette hozzá.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy Trump több szakértői javaslatot is megfontol a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban, és ezek között van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénzügyi támogatásának részleges visszaállítása is. Múlt szombaton az elnök még azt írta a Twitteren: lehetőség volna az amerikai támogatás korábbi 10 százalékának megfelelő összeg kifizetésére, de döntés még nincs.

A WHO költségvetéséhez az Egyesült Államok évi 400 millió dollárral járult hozzá eddig.

A szervezet főigazgató-helyettesével, Jakab Zsuzsannával nemrég interjúztunk, itt olvashatják.

A WHO főigazgató-helyettese a Narancsnak: jövőre is együtt kell élnünk a vírussal

Ő most a legfontosabb pozíciót betöltő magyar. Jakab Zsuzsanna szerint együtt kell élnünk a vírussal addig, míg el nem készül a védőoltás, nem találunk megbízható gyógymódot, vagy ki nem alakul a nyájimmunitás. A WHO főigazgató-helyettese exkluzív interjút adott a Narancs.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk