Trump akkor is folytatja az elnökválasztási kampányt, ha bűnösnek ítélik

  • narancs.hu
  • 2023. július 30.

Külpol

A volt elnök szerint az Egyesült Államok alkotmánya nem tartalmaz olyan kitételt, ami megakadályozná indulását a választáson.

A egykori elnök egy pénteken sugárzott rádióműsorban közölte, amennyiben bűnvádi eljárásban bűnösnek találják és elítélik, az sem tántorítja el attól, hogy folytassa a kampányt 2024-es újbóli elnökké választása érdekében. Szerinte az Egyesült Államok alkotmánya nem tartalmaz olyan kitételt, ami megakadályozná indulását a választáson – írja az MTI.

Trump pénteken Iowa államban 12 másik republikánus elnökjelölt oldalán mondott beszédet egy republikánus politikai gyűlésen, ahol azt mondta: ha nem indulna újra az elnöki pozícióért, nem emeltek volna ellene vádakat.

A politikus ellen eddig két ügyben emelt bűnvádat a bíróság az ügyészség kezdeményezésére. Kampánypénzekkel való visszaélés és hallgatási pénz fizetése miatt New York államban történt vádemelés áprilisban, míg elnöki időszakából származó minősített iratok visszatartása miatt szövetségi bíróságon történt vádemelés. A héten utóbbi ügyben, az otthonában tárolt minősített iratok miatt indult perben az ügyészség újabbakkal egészítette ki az eredetileg 37 vádpontot, többek között nemzetvédelmi információ szándékos visszatartásával is megvádolva Donald Trumpot.

A közeljövőben egy harmadik vádemelés is történhet bűncselekmény miatt Donald Trump ellen, a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával.

Erre utalt a volt elnök a héten tett bejelentésében, amikor azt közöltre, hogy ügyvédei találkoztak az ellene zajló vizsgálatok felügyeletére kinevezett különleges ügyésszel, Jack Smith-szel.

Szijjártó Péter nemrég úgy nyilatkozott, sosem volt jobb az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata, mint Trump idején, ezért, mint fogalmazott, "drukkolunk neki".

Közben a bíróság elutasította Trump 475 millió dolláros (több mint 166 milliárd forintos) keresetét, amelyet a CNN hírtelevízió ellen nyújtott be. A volt amerikai elnök egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Adolf Hitlerhez hasonlították őt, írja a BBC.

„Egyre valószínűbb, hogy Trump vagy börtönbe kerül vagy újraválasztják” – írta épp egy évvel ezelőtt a Twitteren Ian Bremmer, a New York-i Eurasia Group kockázatelemző cég vezetője, neves geopolitikai elemző azután, hogy nyilvánosságra került a házkutatási parancs. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk