Vádat emeltek Donald Trump ellen

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Külpol

A volt amerikai elnök ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében emelt vádat a New York-i kerületi ügyész. Trump várhatóan kedden áll bíróság elé.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels pornószínésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Trump tagadja a kapcsolat tényét a nővel. A CNN szerint több mint 30 vádpont szerepel a manhattani esküdtszék vádiratában.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést. A vádirat részleteit péntekig kell nyilvánosságra hoznia az ügyésznek. Donald Trump hivatalos vád alá helyezése és a vád ismertetése valószínűleg a jövő hét elején, feltehetőleg kedden történik meg.

Az ügyben 2019-ben a New York-i ügyészség úgy döntött, nem emel vádat, 2021-ben a szövetségi választási bizottság is a vádemelés ellen foglalt állást. 2022 januárjában Alvin Bragg demokrata New York-i kerületi ügyész hivatalba lépésekor még felfüggesztette a volt elnök elleni vizsgálatot, majd újraindította.

A vizsgálat során meghallgatták Michael Cohent, a volt elnök egykori ügyvédjét, aki egy korábban ellene zajló büntetőeljárásban bűnösnek vallotta magát abban, hogy pénzeket juttatott el a színésznőnek.

Donald Trump csaknem két hete közösségi oldalán arról írt, hogy vádemelés és letartóztatás vár rá az ügyben. Az ügyet politikai indíttatású eljárásnak minősítette, és tiltakozásra szólított fel ellene. Most közleményt adott ki, amelyben "a legmagasabb fokú politikai üldöztetésnek és választásokba való beavatkozásnak" nevezte a történteket. Azt írta, hogy az Egyesült Államok volt elnöke elleni vádemelés visszaüt majd, és bűnösnek nevezte a demokratákat abban, hogy visszaélnek a jogrendszerrel annak érdekében, hogy politikai ellenfelüket megbüntessék. Úgy vélte, hogy a "radikális baloldali demokraták" már hivatalba lépése előtt boszorkányüldözésbe kezdtek ellene. "A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében, hogy elkapják Trumpot, de most valami hihetetlent tettek - egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat" - fogalmazott a volt elnök.

Szinte biztosra vehető, hogy Trumpot nem fogják letartóztatni, hanem óvadék ellenében, vagy akár anélkül is szabadlábon védekezhet. Ráadásul az sincs veszélyben, hogy induljon a következő elnök választáson; a jelölését tavaly novemberben bejelentő Trump az amerikai törvények értelmében akkor is indulhat az elnökválasztáson, ha elítélik.

(Címlapképünkön: A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a texasi Waco városban tartott kampányrendezvénye után Floridába tartó repülőgépe fedélzetén 2023. március 25-én. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

    

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk