Politikai válság Olaszországban

Tücsök Jóska forradalma

  • Vásárhelyi Júlia
  • 2013.05.04 15:04

Külpol

Zátonyra futottak a választásokon kis többséget szerző baloldali Demokrata Párt vezetőjének kormányalakítási tárgyalásai: az országot továbbra is Mario Monti szakértői kabinetje vezeti. Giorgio Napolitano, a rövidesen leköszönő államfő két bizottságot kért fel azon intézményi és gazdasági programok kidolgozására, amelyekkel neki lehet vágni az új választásnak.

"Mi vagyunk a francia forradalom, guillotine nélkül" - harsogta diadalittasan internetes blogján Beppe Grillo, magyarul Tücsök Jóska, a magát rendszerdöntő forradalmárnak képzelő 65 éves egykori komikus színész, blogger. Való igaz, hatékony közreműködésével sikerült kis híján totális káoszba taszítani Olaszországot.

A február végi választásokon kialakult patthelyzet (lásd: Ahány ház, Magyar Narancs, 2013. február 28.), több mint egy hónapig tartó huzakodás, kölcsönös zsarolások, fenyegetések, ígérgetések után sem sikerült ugyanis a választásokat hajszállal megnyerő Demokrata Párt vezetőjének, Pier Luigi Bersaninak elérnie, hogy előzetesen megszerezze a szenátusban szükséges 50 százalék plusz egy voksot reménybeli kormánya támogatásához (az alsóházban kényelmes többsége van). A három, közel egyforma erejű politikai erő - a Demokrata Párt (PD), Grillo Öt Csillag mozgalma (M5S) és Silvio Berlusconi Szabadság Népe (PdL) nevű pártja - drámai, ugyanakkor szánalmas fordulatokkal tartotta izgalomban ország-világ közvéleményét, mígnem zátonyra futott minden próbálkozás; mivel Bersani eleve kizárta a nagykoalíciót Berlusconiékkal, a felsőházi többség megszerzéséhez az ötcsillagosok szavazatainak egy részére is szüksége lett volna.

Tücsköm, tücsköm, mondd meg nékem


Tücsköm, tücsköm, mondd meg nékem

Fotó: Europress Fotóügynökség

 

Kézzel

A vállalkozás nem tűnt reménytelennek, hiszen a házelnökök megválasztásakor - ha csak a negyedik fordulóban is - épp néhány M5S-szenátor támogatásával sikerült Bersani jelöltjét keresztülvinni a felsőházban. Igaz, azonkívül, hogy a PD és a vele szövetséges Baloldal, Környezet, Szabadság (SEL) listáján jutottak be a parlamentbe, az elnökjelöltek megfeleltek Grillóék követelményeinek: a civil életből érkező, köztiszteletben álló polgárok, akik korábban nem voltak képviselők. A parlament elnöke, Laura Boldrini jogász az ENSZ-nél, a FAO-nál és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál dolgozott évtizedeken át, Pietro Grasso, a szenátus első embere pedig maffiaellenes ügyészként szerzett hírnevet. A jelölésükkel Bersani érzékeltetni akarta, hogy meghallotta a megújulást, megtisztulást követelő milliók hangját, amit úgymond az M5S közvetített. Az Öt Csillag és Beppe Grillo tehát az olasz belpolitika kulcsszereplőjévé lépett elő.

Az új házelnökök azzal indítottak, hogy lemondtak jövedelmük 30 százalékáról, szolgálati luxuslakásukról, és ezt kérték a képviselőktől, szenátoroktól is. A parlament és a szenátus egyéb költségeit is felülvizsgálják, a kiadásokat megnyirbálják, a különféle juttatásokat, kedvezményeket lefaragják. Egyre több politikus érzi kínosnak a bőkezű juttatásokat, a szolgálati kocsit, a potyázást a képviselői igazolványnyal. A pártok is takarékossági programba kezdtek, a demokraták és Berlusconiék irodákat, székházakat zárnak be, leépítenek, az átláthatóságban pedig odáig mentek, hogy Bersaniék elfogadták az Öt Csillag azon - amúgy elég abszurd - követelését, hogy a PD és köztük folyó kormányalakítási egyeztetést egyenesben közvetítsék az interneten.

Mindennek fényében szerfelett kínos, hogy a purifikátor Grillo pénzügyi háttere kevéssé átlátható, mozgalomirányító módszerei pedig finoman szólva sem nevezhetők demokratikusnak. Ő maga nem tölt be semmilyen politikai funkciót, csak az M5S szócsövének nevezi magát, de mozgalomalapító társával, Gianroberto Casaleggióval (róla lásd keretes írásunkat) diktátumokkal, kézi vezérléssel irányítja a mozgalmat. Pártja 108 képviselője és 64 szenátora - akiket nem szabad képviselőnek vagy szenátornak hívni, csak polgártársnak - kizárólag az ő útmutatásuk szerint és jóváhagyásukkal képviselheti a népet, különben súlyos büntetésre számíthat. Azt a néhány renitens "grillinót", kistücsköt, aki a szenátus elnökének megválasztásakor Bersani jelöltjére szavazott, Grillo kirúgással, felfüggesztéssel fenyegette (bár végül megkegyelmezett nekik). Szigorú bánásmódra számíthat az is, aki a vezér tiltása ellenére szóba áll az olasz sajtóval - olyannyira tiltott a kiciripelés, hogy az Öt Csillag frakcióvezetői is csak villám-sajtótájékoztatókat tarthatnak, újságírói kérdésekre nem válaszolhatnak. Amikor pedig az internet népe mindezt megvitatná, szorgos kezek nyomban törlik a mozgalom vezetőinek címzett kommenteket, szerzőik ugyanis - Grillo szerint - a mozgalom honlapjára, azaz a vezér blogjára beszivárgott ügynökök, akiket le kell leplezni és ki kell tiltani.

Lábbal

"Mi vagyunk a legnagyobb párt, minket illet a kormányalakítás joga" - ismételgette rendületlenül a bármiféle összefogásra, alkura nemet mondó Grillo, s ezt még a külföldi sajtó egy része is bevette. Pedig csak négy számot kell összeadni, hogy kiderüljön: az állítás nem igaz. Grillo ugyanis nagyvonalúan kifelejtette az összesítésből a 3,5 millió külföldön élő olaszból azt az 1,2 milliót, aki időben adott le érvényes szavazatot. Az ő voksaikkal a parlament mindkét házában a Demokrata Párt lett az első. Az Öt Csillag vezetői hasonlóan manipulálják az embereket 20 pontos programjukkal: az étlap jobbnál jobb fogásokat kínál, ám hogy ezek már induláskor közel 100 milliárd euróba kerülnének, arról sehol nem találni egy szót sem. Ha eljön az ideje, megmondjuk; amúgy az ország kormány nélkül is elvan, míg győz az igazság, és átvesszük a hatalmat - jelentette ki Grillo.

A maestro kínos kérdésekre sem hajlandó válaszolni, főként arra, hogy neki mennyit is kellene bevallania, ha bevezetnék az általa követelt politometrót, a politikusok elmúlt húszéves anyagi gyarapodásának kimutatását. Azzal az ürüggyel nem nyilatkozik vagyoni helyzetéről, hogy nem politikus - bár például az államfővel, ki tudja, tán szócsői funkciójában, ő tárgyalt mozgalma képviseletében. Utoljára 2005-ben készült kimutatás a jövedelméről, ami aktuálisan több mint 4,3 millió euró volt, míg értékesebb vagyontárgyai a genovai háza mellett többek között egy Ferrari és egy jacht. (Ezeken állítólag már túladott.)

A Panorama hetilap újságírója utánajárt, mennyit hoznak Grillo honlapjának hirdetései, s csak az az egy, amit maga az újságíró tett fel egy kamu cég nevében, egy hónap alatt közel 100 ezer eurót fialhatott volna a honlapnak, ahol jó néhány hasonló fizetős reklám található. Egy másik olasz hetilap, a L'Espresso arról írt, hogy Grillo sofőrje és bizalmasa, valamint iráni sógornője nevén 13 cég van bejegyezve a közelmúltig offshore-paradicsomként működő Costa Rica-i Santa Cruzban. Az efféle kellemetlen kérdésekről úgy tereli el a figyelmet a népvezér, hogy hazug elmebetegeknek nevezi az újságírókat, a politikusokat Bersanitól Berlusconiig striciknek, s mindenkit a jó büdös p...ba küld el, és seggberúgással fenyeget. Üzeneteiben röpködnek a trágárságok, a sértegetések, szitkok, nyoma sincs ott már humornak. Hozzá képest a gyerekfaló kommunistákról, a maffiózó bírókról szónokló, a köztársasági elnököt a minap is lebolsizó Berlusconi ma már finom zsúrfiúnak tűnik.

Utána

Hogy az elkövetkező hónapokban még milyen új fordulatok jöhetnek, senki nem merné megjósolni. Lapzártánkkor csak annyit tudni, hogy a hétéves elnöki terminusa utolsó napjait töltő, 87 éves Giorgio Napolitano köztársasági elnök nem adta fel: úgy döntött, azzal menti meg Olaszországot a káosztól, hogy felkér két bölcsek tanácsát, dolgozzák ki azokat a legfontosabb jogi, intézményi és gazdasági programokat, amelyek végrehajtásával neki lehet vágni egy újabb választásnak. Addig ügyvezető kormányként a Monti-csapat a helyén marad, és rendeletekkel tartja egyenesben az ország dolgait. Legalábbis, amíg Napolitano az államfő. A többi az utód dolga, akinek ki- és megválasztásáról április közepén kezd tárgyalni a parlament két háza.

A háló Dzsingisz kánja


Beppe Grillo mögött afféle szürke eminenciásként húzódik meg a mozgalom állítólagos szellemi atyja és agya, Gianroberto Casaleggio. Ritkán és kevesek látták, egy-egy fotón tűnik fel néha, nagy körkeretes szemüvegével, vállig érő hajával. Kivételes alkalomnak számított, hogy a februári választás előtt megjelent Rómában az M5S nagygyűlésén, ahol csak annyit mondott: megváltoztatjuk Olaszországot!

Az 58 éves Casaleggio előbb az Olivettinél dolgozott, majd a Telecom Italia egyik internetes cégének volt az igazgatója, aztán 2005-ben megalapította a Casaleggio Associati nevű saját cégét, amely internetes marketinggel és tanácsadással, könyv- és újságkiadással foglalkozik. Grillóval közösen is írtak és kiadtak egy könyvet Harcban állunk címmel. Ismerői szerint a történelmi személyiségek közül Dzsingisz kán igézte meg a legjobban, a filozófiában pedig George Ivanovich Gurdjieff görög-örmény származású misztikus filozófus volt rá nagy hatással. Nagy rajongója a kerekasztal lovagjainak és Tolkiennek is. Emelletta videojátékok szerelmese, a legjobban mégis az internet hozza lázba; valóságos rabja a virtuális világoknak, egyik kedvence a Second life, cége honlapjántöbb maga álmodta sci-fi jellegű videón mutatja be, milyennek is szeretné a jövőt. Az egyik szerint néhány éven belül végleg kihalnak a hagyományos médiumok és a szerzői jog, teljesen átveszi a helyüket a virtuális világ, ahol meg lehet vásárolni az emlékezetet. A másik, eléggé vérfagyasztó jóslata: 2020-ban kitör a harmadik világháború, hatmilliárd ember elpusztul, s a maradék világelnököt választ a Gaia civilizáció, a Fény Birodalma vezetésére. Ekkor már nem lesznek pártok, vallások, szakszervezetek, csak egyetlen internetes közösség, amelynek tagjai azonban nem mehetnek szembe a közösség szabályaival, mert azt büntetik. Mindehhez az első lépést ők tették meg az Öt Csillag megalapításával, pontosabban annak szervezeti felépítésével. Ennek lényege Casaleggio azon teóriája, hogy a világhálón megjelenő információk 100 százalékát az internethasználók 10 százaléka állítja elő. Így aki az M5S révén politikai ésmarketingüzenetet kap az interneten, akkor jár el helyesen, ha villámgyorsan megosztja valamelyik közösségi oldalon, de még jobban teszi, ha szóban, telefonon, családi beszélgetéseken adja tovább a barátainak, ismerőseinek, rokonainak, lévén Olaszországban viszonylag alacsony, körülbelül 50 százaléknyi az aktív internetezők száma. Így az M5S, bár tulajdonos-alapítói szerint egyenrangú polgárok közössége, valójában hagyományos piramis formájú, igazi hierarchikus felépítmény. Legalul a 8,5 millió Öt Csillag-szavazó, aztán jönnek a Grillo-blog látogatói (az elmúlt három hónapban megháromszorozódott a számuk, de már korábban is a világ tíz legnézettebb honlapja között volt a Forbes magazin szerint),a harmadik szinten ül a mozgalom 250 ezer tagja, aztán az a 40 ezer aktív tag, aki részt vehet a tematikus vitákban, az úgynevezett Meet up csoportokban és a jelöltállításban, majd a néhány száz helyi és országos képviselő, legfelül pedig Grillo és Casaleggio. Valójában csak az ő helyük biztos és megkérdőjelezhetetlen: Grillo egyszemélyi tulajdonosaaz M5S székhelyeként is megadott blogja honlapjának, a mozgalom igazgatóságának tagja az unokaöccse (egyben ügyvédje) és könyvelője,de még az Öt Csillaglogója is az övé. A blogot természetesen Casaleggio cége kezeli, így bezárul a kör. Az elválaszthatatlan duó nemegyszer meg is fenyegette az elégedetlenkedőket: ha nem vetik alá magukat az általuk szabott feltételeknek, bezárják a boltot, mehet, ki merre lát. Merthogy az M5S virtuális mozgalom igazából egy profi marketinges által felépített vállalkozás politikai eszmék, álmok, ezekhez kapcsolódó könyvek, dévédék és egyéb áruk eladására, és nem utolsósorban adatgyűjtésre. Aki ugyanis regisztrál, egy sok mindenre használható adatbázisba is bekerül.

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.