Tüntetők akadályozták meg Varsóban az orosz nagykövet győzelem napi koszorúzását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 9.

Külpol

Aktivisták mellett ukrán menekültek is voltak a tiltakozók között.

Kedden a lengyel fővárosban tüntetők megakadályozták, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét.

Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíséretében érkezett a második világháború során meghalt szovjet katonák varsói mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló csoport várt rá. A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amelyekre a jelenleg zajló Ukrajna elleni háború áldozataira emlékeztető neveket tűztek.

Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amelyek az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijiv melletti Bucsát idézték.

Az orosz nagykövet megérkezésekor a tüntetők jelszavakat skandáltak, többek között fasisztának nevezték Andrejevet. A diplomatának nem sikerült átjutnia az útját álló tömegen, így a mauzóleum bejáratánál, az ukrán zászlók elé tette le a koszorút. A tüntetők később megtaposták a virágokat. Szergej Andrejev tavaly május 9-én sem tudta megkoszorúzni a varsói emlékművet, akkor egy aktivista vörös festékkel öntötte le őt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.