Újabb Belarusszal szembeni szankciókról tárgyalnak az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2021. június 20.

Külpol

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető is részt vesz rajta videón.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácsülésükön várhatóan újabb szankciók bevezetéséről fognak tárgyalni Fehéroroszországgal szemben, valamint szó esik a többi között Oroszországról, Irakról, a közel-keleti helyzetről és Latin-Amerikáról is.

Fehéroroszországgal szemben az Európai Unió október elején vezetett be büntetőintézkedéseket, felvette szankciós listára a fehérorosz ellenzéki tüntetések elfojtásának vélelmezett felelőseit. A listán jelenleg 88 ember és hét szervezet szerepel, közöttük Aljakszandr Lukasenka elnök és legidősebb fia, Viktor Lukasenka, aki korábban apja nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

Az EU emellett június elején abban állapodott meg, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén, és hozzáférjenek az Unió területén fekvő repülőterekhez. A lépésre az után került sor, hogy Fehéroroszország leszállásra kényszerítette a minszki repülőtéren a Ryanair Görögországból Litvániába tartó, és éppen a fehérorosz légtérben tartózkodó utasszállító repülőgépét, majd letartóztatta a fedélzeten utazó fehérorosz ellenzéki aktivistát, Raman Prataszevicset.

Információk szerint a jövő hét második felében esedékes EU-csúcsot előkészítő Külügyi Tanács hétfői ülésén új szankciós csomag elfogadása szerepel: további 78 emberre és nyolc szervezetre terjesztené ki a megszorító intézkedéseket, illetve előirányozza gazdasági intézkedések meghozatalát is. A célzott gazdasági korlátozások a fehérorosz olaj-, műtrágya- és cigarettaipart érintenék, és kiterjednének a távközlésre, az energia-, olaj- és vegyiparra, valamint Fehéroroszország hamuzsír (kálium-karbonát) exportjára is.

A Tanács napirendjén szerepel azon terv megvitatása is, amelynek alapján az Európai Unió hárommilliárd eurós gazdasági csomagot tenne elérhetővé Fehéroroszország számára, a többi között a demokratikus átmenet és a legfontosabb strukturális reformok támogatására, valamint a zöld és digitális fejlesztésekre. A tervezett csomag segítené az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi intézkedéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését. A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére.

A hétfői uniós tanácskozáson várhatóan részt vesz Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető is videókapcsolaton keresztül.

Az uniós Külügyi Tanács tájékoztatása szerint a külügyminiszterek munkaebéd keretében tárgyalnak Fuad Huszein iraki külügyminiszterrel. A megbeszélésen az EU várhatóan támogatásáról biztosítja az ország terrorizmus elleni harcát, szó lesz az októberben esedékes választásokról, és várhatóan megvitatják azt is, hogy az EU miként tud nagyobb segítséget nyújtani a belső menekülteknek.

A tanácsülés napirendjén emellett szerepel a szorosabb kapcsolatok kialakítása a latin-amerikai országokkal, és szó esik Oroszországról, Libanonról, a mianmari szankciókról, valamint a Száhel-övezet és a közel-keleti békefolyamat helyzetéről. (MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk