Ukrajna változtat a karácsony időpontján

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Külpol

Eddig az orosz ortodoxokhoz igazítva január 7-én tartották, a továbbiakban a világ boldogabbik feléhez csatlakoznak ebben a szokásban.

Úgy tűnik, mindenre kiterjed az orosztalanítás Ukrajnában, és a történelmi befolyás utolsó nyomait is eltüntetnék: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken aláírta azt a törvényt, amely december 25-re helyezi át a karácsony hivatalos időpontját az eddig az orosz ortodox egyház szerint belőtt január 7-ről – írja a Politico.

A törvényhez fűzött magyarázó megjegyzés szerint a törvény célja „az orosz örökség elhagyása”, és egy szélesebb körű kampány részét képezi az ukrán identitás megerősítésére, dacolva Oroszország 17 hónapos inváziójával.

A vallási szakítás nem is csak Vlagyimir Putyin háborúja miatt érthető lépés, hanem azért is, mert az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka nemcsak támogatja Ukrajna lerohanását, de azt is elmagyarázta már a világnak, hogy a háborúban elesett orosz katonáknak megbocsátják a bűneiket, az áldozatuk pedig Jézus Krisztuséhoz hasonló.

2019-ben az ukrajnai egyház egy része formálisan elnyerte függetlenségét Moszkvától, így megalakult az Ukrajnai Ortodox Egyház, amely nem azonos az Ukrán Ortodox Egyházzal.

Az új jogszabály két másik állami ünnepnapot is áthelyez. Az ukrán államiság napja július 28-ról július 15-re költözik, a veteránokra emlékező Védők Napja pedig október 14-ről október 1-re kerül át.

Ukrajna a közelmúltban megtiltotta, hogy köztereket nevezzenek el orosz személyekről vagy történelmi eseményekről. Sok utcát átneveztek, és eltávolították a szovjet kori emlékműveket. A főváros hatalmas ikonikus szobrán pedig a szovjet sarló-kalapács ikonográfiát egy ukrán háromágú embléma váltotta fel.

Zelenszkij májusban azt mondta, hogy a második világháború végéről szóló megemlékezést május 8-ra kívánja tolni, hogy Moszkva helyett a Nyugathoz igazodjon. Oroszország néhány volt szovjet állammal együtt május 9-én ünnepli a nácizmus vereségét, egy nappal később, mint a többi szövetséges ország.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk