A lengyelek készülnek arra, hogy náluk balhézna a Wagner-csoport

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Külpol

Korábban Lukasenka és Putyin is tréfálkozott azzal, hogy a wagneresek ellátogatnának nyugatra.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök attól tart, a nyári oroszországi zavargások óta Belaruszba száműzött Wagner-csoport Lengyelországban készül zavarkeltésre – írja a BBC. A politikus szerint erre több lehetőségük is van: vagy embercsempészetbe fogva migránsválságot idéznek elő Lengyelország és Litvánia határán, vagy magukat álcázzák migránsnak és így próbálnak belépni az Európai Unióba.

A miniszterelnök abból következtet erre, hogy az elmúlt napokban a Wagner mintegy száz katonája telepedett meg a lengyel és a litván határhoz közeli Grodno városában, emiatt a keleti határszakasz megerősítését tervezik.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök korábban tagadta, hogy migránsválság kirobbantására készülne ezzel, de nem ez lenne az első eset, hogy ilyennel próbálkozik, ugyanis 2015-ben is szervezetten vittek menekülteket a belarusz-lengyel határra.

Morawiecki ezért a wagneresek megjelenését a jövőbeni Lengyelország elleni hibrid hadviselés első lépésének tekinti, és ebben egyetértenek a balti államok is. Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint Lengyelország, valamint a Belarusszal határos Lettország és Litvánia bármilyen a wagnereseket is érintő incidens esetén azonnal határai lezárásáról dönt.

Korábban Lukasenka Vlagyimir Putyinnal is viccelődött azzal, hogy a wagneresek szeretnének kicsit nyugatra menni, kifejezetten Varsót említve példaként.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a „Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető című cikk miatt.