Válságban a szlovák kormányalakítás

  • narancs.hu
  • 2023. október 21.

Külpol

Zuzana Caputová szlovák államfő nem fog jóváhagyni olyan környezetvédelmi minisztert, aki tagadja a klímaváltozást.

Elhalasztotta az új szlovák kormány kinevezését Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök, mert nem tudja elfogadni Rudolf Huliak környezetvédelmi miniszteri kinevezését. Az államfő korábban már megadta a kormányalakítás lehetőségét Fico pártjának.

A szélsőjobboldali, oroszpárti Szlovák Nemzeti Párt (SNS) politikusa nem hisz a klímaváltozásban.

„Egy olyan jelölt, aki nem ismeri el az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust, és azt állítja, hogy nincs valódi éghajlati válság, nem vezethet és nem képviselhet egy olyan minisztériumot, amelynek fő feladata a természet, a táj és a Föld éghajlati rendszerének védelme” – közölte Caputova hivatala.

Huliak most nagyócsa polgármestere, és sokkal meredekebb nézetei is vannak. például azt állította, hogy „egyesek a medvéket biológiai fegyverként használják a vidék likvidálására”, máskor arról beszélt, hogy a miniszterelnök helyében első útja Moszkvába vezetne, hogy bocsánatot kérjen Putyintól az Ukrajnának nyújtott támogatásért.

Roberto Fico viszont nem hajlandó felrúgni a koalíciós szerződéshez vezető alkut, és elutasította a köztársasági elnök érveit, és azt írta, az Irány ragaszkodik Huliakhoz, őt fogja jelölni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk