Robert Ficóék aláírták a koalíciós szerződést

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Külpol

A kormánypártok a szaktárcák elosztásában is megegyeztek.

Hétfőn aláírták a koalíciós szerződést a három új szlovákiai kormánypárt (a Smer – SD, a Hlas – SD és Szlovák Nemzeti Párt – SNS) elnökei Pozsonyban.

Az MTI tudósítása szerint Robert Fico, a választásokon győztes Smer elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően bejelentette: a dokumentum megfogalmazása során megegyeztek a szaktárcák elosztásában is, ennek alapján az Smer a miniszterelnöki poszton kívül a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére jelölhet vezetőt.

A Peter Pellegrini vezette Hlas a parlament elnökének posztján kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumok vezetőit jelöli majd, míg az SNS a környezetvédelmi, a kulturális, és a januártól létrejövő idegenforgalmi tárca vezetőit jelöli. A koalíciós pártok által az egyes tárcák élére jelölt személyek névsorát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Robert Fico ugyanakkor elmondta: a leendő kormány személyi összetételét tartalmazó listát a lehető legrövidebb időn belül az államfő elé terjeszti, és

terveik szerint már a jövő héten az új összetételű parlament is összeül.

Robert Fico, a kormányfői poszt várományosa a leendő kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg: elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába „erőteljesen” a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie. Peter Pellegrini, a második legerősebb koalíciós párt, a Hlas elnöke a dokumentum aláírását követően hangsúlyozta: az ország gazdasági helyzetére tekintettel a következő időszak „nem séta lesz a rózsakertben”, ezért mihamarabb szükség volt egy működőképes kormány létrehozására.

A két hete tartott előrehozott szlovákiai parlamenti választás eredményeképpen az Smer–Hlas–SNS hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk