Válságmegbeszélésre hívta II. Erzsébet királynő a királyi család tagjait

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Külpol

Harry herceg és Meghan hercegnő ügyét fogják megvitatni.

Családi csúcstalálkozó helyszíne lesz várhatóan hétfőn a brit uralkodó kelet-angliai téli rezidenciája. II. Erzsébet királynő egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint azért hívta Sandringham kastélyába a királyi család legmagasabb rangú tagjait, hogy megvitassák Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül.

Harry, Sussex hercege – a 94. életévében járó királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – feleségével közös Instagram-oldalán szerda este jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől. A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

Ragadós Ráhel példája: Harry hercegék is saját lábon akarnak állni

Meghan és Harry azon dolgoznak, hogy pénzügyileg függetlenné váljanak. Visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő. Harry, Sussex hercege - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - feleségével közös Instagram-oldalán szerda este közölte, hogy Meghannal együtt "progresszív, új szerepkörre" törekszik a monarchia intézményrendszerén belül.

Meghan hercegnő másnap el is utazott Kanadába tavaly májusban született gyermekükkel, Archie-val, Harry azonban Nagy-Britanniában maradt és részt vesz a hétfői találkozón, amelyet a vasárnapi brit sajtó máris "sandringhami csúcsként" emleget.

A lapokban idézett udvari források szerint Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen arról a tervéről, hogy feleségével együtt visszalép a királyi családban betöltött szerepétől, és az uralkodó ezt különösen fájónak találja, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglap diplomáciai forrásai tudni vélik, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki szoros baráti kapcsolatokat ápol Harryvel, előbb tudott a hercegi házaspár terveiről, mint II. Erzsébet királynő vagy a brit királyi család bármely más tagja. Kanada a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség azon tagországai közé tartozik, amelyeknek államfője jelenleg is II. Erzsébet királynő.

Harry, Meghan és Archie a karácsonyi ünnepek környékén több hétig Kanadában tartózkodott, és így nem volt jelen a királyi család hagyományos karácsonyi ebédjén sem Sandringhamben, pedig erre az alkalomra a királynő legközelebbi hozzátartozói szinte mindig összegyűlnek.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a hétfői sandringhami "csúcson" az udvar illetékesei elsősorban arra hívják fel Harry figyelmét, hogy igen sokba kerülő "adócsapdában" találhatja magát, ha státusának rendezése nélkül, elhamarkodottan kilép a királyi családból és Kanadába költözik. A kanadai törvények alapján ugyanis azok, akik évente fél évet plusz egy napot Kanadában töltenek életvitelszerűen, kanadai adóalanyokká válnak.

Az udvari illetékesek a hírek szerint átnyújtják majd Harrynek a brit adó- és vámhivatal (HMRC) által erről összeállított dokumentumot, amelyben szerepel például, hogy komoly kanadai adóterhek hárulhatnak arra a jövedelemre, amelyet Harry a Duchy of Cornwall (Cornwall hercegsége) gyűjtőnevű, a mindenkori trónörökös – jelenleg Harry apja, Károly herceg – kezelésében álló ősi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány bevételeiből kap.

A házaspárnak ebből a forrásból jelenleg állítólag évi 2,3 millió font (több mint 900 millió forint) jövedelme származik.

Kérdés az is, hogy mi lesz Harry kiemelt biztonsági őrizetével. Ezt jelenleg a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ennek költségei évente 600 ezer és egymillió font között mozognak.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk