Késő estig tüntettek Teheránban az Irán által tévedésből lelőtt ukrán gép miatt

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Külpol

Az iráni hatóságok őrizetbe vették a brit nagykövetet, amiért megjelent a tiltakozáson.

Még szombaton késő este is tartottak Teherán különböző részein azok a tüntetések, amelyek reggel kezdődtek el, miután Irán bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulata lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet 176 emberrel a fedélzetén – írja az MTI.

A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették vezetésének, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését. Voltak tüntetések két kisebb városban is Teherán közelében.

A közösségi médiában több ezer iráni üres fekete hátteret tett fel az oldalára szomorúsága és a kormány elleni tiltakozása jeléül – jelentette az IRNA és az Isna hírügynökség. Az ukrán repülőgépen zömmel irániak és kanadaiak utaztak.

Kártérítést és felelősségre vonást követel az ukrán elnök, alapos vizsgálatot a kanadai miniszterelnök Irántól a lelőtt repülő miatt

176-an veszítették életüket: 2 utas volt ukrán, 82 iráni, 63 kanadai, 10 svéd, 3 brit, 4 afgán és 3 német. Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában - követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Donald Trump amerikai elnök napközben a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. "Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel! – írta Trump.

Legutóbb november közepén voltak sokak halálát okozó, nagyszabású tüntetések Iránban – az üzemanyagárak növelése ellen –, és több mint 300 ember meghalt.

A szombati tüntetések egyikén részt vett Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akit emiatt az iráni hatóságok a jelentések szerint mintegy másfél órára őrizetbe vettek. Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban tiltakozott emiatt, a nemzetközi jog durva megsértésével vádolva Teheránt.

Később Macaire tagadta, hogy kiment volna a tüntetésre. "Megerősíthetem, hogy semmilyen tüntetésen sem vettem részt" - írta Macaire a Twitteren. "Egy, a MAU ukrán nemzetközi légitársaság lelőtt gépének áldozatai emlékére tartott virrasztásra mentem, öt perccel azután hagytam el a helyszínt, hogy egyesek elkezdtek jelszavakat skandálni."

Figyelmébe ajánljuk