Visszakapta állását egy korábban kirúgott kormánykritikus lengyel bíró

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. november 29.

Külpol

Az még kérdés, hogy ez elég lesz-e a befagyasztott uniós pénzek feloldásához. 

A lengyel legfelsőbb bíróság alá tartozó szakmai felelősség kamarája kedden visszahelyezte hivatalába az ismert kormánykritikus bírót, Igor Tuleyát, akit két éve függesztettek fel munkaköréből, és aki szókimondásának köszönhetően a bírói függetlenség egyik jelképévé vált. A döntést sok bíró és ügyvéd üdvözölte.

A legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája 2020 novemberében döntött úgy, hogy megvonja Tuleya mentességi jogát és fizetésének 25 százalékát, továbbá eltiltja a tárgyalások levezetésétől. A testület arra hivatkozott, hogy a bíró túllépte hatáskörét, mert beengedte a sajtó képviselőit egy – a varsói kormány számára kellemetlen – ügy ítélethirdetésére.

Az idén nyáron megszüntetett fegyelmi kamara helyébe lépő szakmai felelősség kamarája jelezte: Tuleya felelősségre vonás alóli mentességének kérdését is újra lehet tárgyalni.

Egyelőre nem tudni, hogy a felfüggesztés eltörlése elegendő lesz-e ahhoz, hogy elsimítsa a varsói kormány és az Európai Unió közötti feszültségeket. Brüsszel több milliárd eurót fagyasztott be arra hivatkozva, hogy a lengyel kormány megnyirbálta az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

A keddi döntést követően Tuleya azt mondta: úgy érzi, hogy helyzete Franz Kafka novellájába illő. "Egy nem-bíróság függesztett fel, és egy nem-bíróság helyezett vissza hivatalomba" – nyilatkozott. "Kicsit úgy érzem, mintha az elmúlt két év álom lett volna" – tette hozzá. A bíró azt tervezi, hogy folytatja a varsói körzeti bíróságon korábban végzett munkáját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk