Visszatér a kötelező sorkatonaság Szerbiában

  • narancs.hu
  • 2024. január 4.

Külpol

Az újra megválasztott kormány hangsúlyozta, hogy nem háborúra készülnek.

Újra bevezethetik Szerbiában a 2011-ben felfüggesztett sorkatonaságot. A kötelező katonai szolgálat visszaállítását Miloš Vučević védelmi miniszter, a decemberi választásokon hatalmát megerősítő Szerb Haladó Párt elnöke jelentette be. Hivatalosan még nem vezették be, ugyanis erre Aleksandar Vučić elnöknek kell rábólintania, de mivel ő maga a javaslat tényleges kezdeményezője, valószínűleg ezzel nem lesz gond – írja a B92.

A hivatalos indoklás szerint Szerbiának újoncokra van szüksége, hogy feltölthesse a tartalékos állományt, a javaslat értelmében a katonai szolgálat nem lenne hosszabb négy hónapnál. A védelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy a kötelező katonaság nem jelenti azt, hogy Szerbia háborúra készülne, a béke megőrzését nevezte a legfontosabb értéknek.

Arról, hogy mi a tényleges cél, kevesen hoztak tippeket: az év végén napokig tartó tüntetéssorozatról és az ehhez kapcsolódó elég problémás választási csalási vádakról is elterelheti a figyelmet, de maga a valódi háború veszélyes sem olyan kizárt, hiszen továbbra is rettentő feszült a helyzet Koszovó körül, ahogy értelemszerűen a Boszniai Szerb Köztársaságban is van némi szerb érdek, ott pedik Milorak Dodik miniszterelnök már nyíltan a köztársaság kiszakadásáról beszél Bosznia-Hercegovinából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk