Visszatér a kötelező sorkatonaság Szerbiában

  • narancs.hu
  • 2024. január 4.

Külpol

Az újra megválasztott kormány hangsúlyozta, hogy nem háborúra készülnek.

Újra bevezethetik Szerbiában a 2011-ben felfüggesztett sorkatonaságot. A kötelező katonai szolgálat visszaállítását Miloš Vučević védelmi miniszter, a decemberi választásokon hatalmát megerősítő Szerb Haladó Párt elnöke jelentette be. Hivatalosan még nem vezették be, ugyanis erre Aleksandar Vučić elnöknek kell rábólintania, de mivel ő maga a javaslat tényleges kezdeményezője, valószínűleg ezzel nem lesz gond – írja a B92.

A hivatalos indoklás szerint Szerbiának újoncokra van szüksége, hogy feltölthesse a tartalékos állományt, a javaslat értelmében a katonai szolgálat nem lenne hosszabb négy hónapnál. A védelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy a kötelező katonaság nem jelenti azt, hogy Szerbia háborúra készülne, a béke megőrzését nevezte a legfontosabb értéknek.

Arról, hogy mi a tényleges cél, kevesen hoztak tippeket: az év végén napokig tartó tüntetéssorozatról és az ehhez kapcsolódó elég problémás választási csalási vádakról is elterelheti a figyelmet, de maga a valódi háború veszélyes sem olyan kizárt, hiszen továbbra is rettentő feszült a helyzet Koszovó körül, ahogy értelemszerűen a Boszniai Szerb Köztársaságban is van némi szerb érdek, ott pedik Milorak Dodik miniszterelnök már nyíltan a köztársaság kiszakadásáról beszél Bosznia-Hercegovinából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?