Weber: A CDU következő elnökén is múlhat a Fidesz néppárti jövője

  • narancs.hu
  • 2021. január 11.

Külpol

Szerinte erről dönteni kell 2021-ben.

Az Európai Néppárt (EPP) és így egész Európa számára nagy jelentőséggel bír, hogy ki lesz Németország következő kancellárjelöltje – idézi az EPP-t vezető Manfred Webert a Politico. Weber a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) e héten esedékes elnökválasztására utalt. Jó eséllyel ugyanis azt jelölik majd Németország következő kancellárjának, aki az EPP-tagjaként a német kormánypárt élére állhat.

Weber az Angela Merkel által megkezdett munka folytatásának fontosságát hangsúlyozta. A Politico szerint a folytonosság emlegetése jobbára Armin Laschet jelöltségének támogatását jelenti. Laschet jelenleg Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke.

A pártelnök személye a Fidesz számára sem közömbös, már csak azért sem, mert egyelőre még a magyar kormánypárt is a Néppárt, a legnagyobb uniós pártcsalád tagja. Weber szerint a CDU következő elnökének nagy felelőssége lesz abban a döntésben, hogy a Fidesz továbbra is a pártcsalád tagja maradhat-e. 

Politicónak nyilatkozva azt mondta, erről dönteni kell 2021-ben.

Weber az elmúlt hetek eseményeit visszalépésnek nevezte a Fidesszel való együttműködésben. Külön kiemelte a jogállamisági mechanizmus ellen emelt vétó ügyét.

(Politico)

Figyelmébe ajánljuk