28 millióért, rekordáron kelt el egy Zsolnay-váza

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 17.

Kultúra

Egy száz év után előkerült Tihanyi Lajos-festmény pedig 130 millió forintért talált gazdára.

Rekordáron kínált római stílusú Zsolnay-óriásvázát, 100 év után előkerült Tihanyi Lajos-képet és egy fontos Gulácsy Lajos-festményt is hirdettek a Virág Judit Galéria téli aukcióján, amelyet szombaton rendeztek meg a Budapest Kongresszusi Központban.

Az MTI-hez eljuttatott előzetes közlemény szerint is eddigi története egyik legerősebb aukciójára készült a galéria, elsősorban a húsz Zsolnay-darab, köztük az óriásváza miatt, amelyről Törő István, a galéria társtulajdonosa azt mondta, „magányos, társtalan remekmű, amely a historizmus és a szecesszió határán billeg és kreativitásával, technikai tökéletességével önbizalmat sugároz”.

A váza kikiáltási ára 15 millió forint volt – ekkora összegről még egy Zsolnay-tárgy licitje sem indult –, és végül rekordáron, 28 millió forintért kelt el.

 
 
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

 Az aukción szintén kiemelt műként szerepelt Vaszary János 1912-es Tóvárosi tájkép, Tata című alkotása, 55 millió forintos kikiáltási áron. Vaszary János 1909-től kezdve feleségével, Rosenbach Máriával a tavaszi és nyári hónapokat Tata-Tóvároson töltötte. A tatai tavat ábrázoló kép kompozícióját Vaszary főleg a sárga, a lila, a kék és a zöld színek összeütköztetésére alapozta. A műalkotásért a vevő 70 millió forintot adott.

Tihanyi Lajos Tájkép Margit híddal című festménye 130 millió forintért, Boromisza Tibor A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című képe 40 millióért, Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgye pedig 140 millióért kelt el. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk