Döntött az EMMI a független színházak pénzeiről

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Kultúra

Örülhet a Gyulai Várszínház és Pintér Béla. A Hatszín teátrum viszont egy kanyit sem kapott.

Megjelent a minősítéssel nem rendelkező színházi- és táncművészet előadó-művészeti szervezetek működési támogatásáról szóló pályázat eredménye – számolt be a Színház Online. A támogatásokról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) döntött. A szaklap kiemelt pár fontosabbnak vélt pályázót is:

  • A Szegedi Szabadtéri Játékok 10 millió forintot kapott, a Gyulai Várszínház 45 milliót.
  • Az Ördögkatlan, a Kultkikötő és a Szentedrei Kulturális Központ 5 milliót, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 49 milliót, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 27 milliót nyert.
  • Nem nyert támogatást többek közt a Hatszín Teátrum, a Spirit Színház, a FAQ Színház, a Körúti Színház, az Ivancsics Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
  • 28 millió forintot nyert Pintér Béla és Társulata, 10 milliót kap a Magyarock Dalszínház, 17 milliót az Új Színházért Alapítvány.
  • A Magyar Teátrum 27 milliót nyert (akárcsak az Esztergomi Várszínház).
  • A MU Színház 35 milliót, a Szkéné 32 milliót, a Stúdió K 26 milliót, a Káva 21 milliót, a Pinceszínház 12 milliót, a KOMA 10 milliót, a Maladype 9 milliót, a Baltazár Színház 6 milliót, a PanoDráma 5 milliót, a k2 Színház 4 milliót, a Veres 1 Színház 4 milliót nyert.
  • A Magyarországi Szerb Színház és a Pécsi Horváth Színház 22 milliót nyert.

  • Rájuk jár a rúd

A független színházak kérdése – és a támogatottak kiléte – azért is fontos, mert a közelmúltban a kormány rövid időn belül kétszer is jelét adta annak, hogy a független színházak ellehetetlenítésére készülne. Ennek egyik meghatározó lépése volt, amikor egy rendeletmódosítással kimondta: független színházak és társulatok a jövőben alapműködésre nem, csak „szakmai programmegvalósításra” igényelhetnek kormányzati támogatást.

Ebben a helyzetben jelezte az EMMI, hogy az ő részükről továbbra is biztosított a független színházak működése. A minisztérium közlése szerint „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.”

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.