Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjat kapott

  • narancs.hu
  • 2024. július 4.

Kultúra

A rangos izraeli díjat idén a gázai háború miatt öt hónapos késéssel jelentették be.

A gázai háború miatt idén öt hónapos késéssel jelentették be szerda este a százezer dollárral járó Wolf-díj kitüntetettjeit, melyet évente ítélnek oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a művészetek területén – számolt be róla az MTI. Idén kilencen, az Egyesült Államokban, Izraelben, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Franciaországban és Svájcban élő tudósok és művészek vehetik át néhány hónap múlva, egyelőre nem meghatározott időpontban a díjat.

A Svájcban élő, Magyarországon született és tanult Roska Botond megosztva kapta az orvostudományi díjat a Franciaországban és az Egyesült Államokban is dolgozó José-Alain Sahel francia tudóssal.

A művészeti díjat Kurtág Györgynek ítélték oda. Ebben a kategóriában zeneművészetért legutóbb 2021-ben Stevie Wonder és Olga Neuwirth, 2018-ban Paul McCartney és Fischer Ádám részesültek az elismerésben.

 

A fizika tudományában az Egyesült Királyságban alkotó Martin Rees professzor munkásságát ismerték el. Ezen a területen 2022-ben a magyar Krausz Ferenc volt a kitüntetett. A mezőgazdaság területén pedig három amerikai professzor, Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan veheti át idén a díjat. Matematikából két izraeli osztozik a díjon, Adi Samir professzor a Weizmann Intézetből és Noga Alon professzor, aki a Princeton Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem professzora. Samir az információbiztonság szempontjából fontos kriptográfia területén kifejlesztette 1977-ben a mára széles körben elterjedt RSA néven ismert titkosító rendszert. Alon a kombinatorikában alkotott maradandót.

Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később elnyerte a Nobel-díjat is szakterületén – áll a beszámolóban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk