Visszhang: koncert

Kurtág 98

Visszhang

Életkora nem csökkenti Kurtág György alkotókedvét.

Az évfordulóra azonban nem kellett új művet komponálnia: a 2004-ben elkészült Hipartita című, szólóhegedűre írt, 8 tételes darabját, noha már lemezre került és több helyen is bemutatták világszerte, azóta is, pontosan húsz éve formálja-javítgatja. A darabot Kikucsi Hiromi előadóművésznek írta – a japán hegedűs nevére utal a cím is –, és úgy rendelkezett, hogy az ő életében a darabot csak és kizárólag Kikucsi adhatja elő nyilvánosan. Az előadót azóta is évente tanította, de mára úgy érezte, erre már nincs szükség. A színpad berendezése hozzájárult a lenyűgöző hatáshoz: az előadó a félkörben elhelyezett kottapultokon elhelyezett kották előtt sétált végig. Kurtág, gyönyörű gesztusként, leválasztotta a 8. tételt, s az külön darabként hangzott el az idén 80 éves Eötvös Péternek ajánlva.

A koncert második fele a népzenéé volt, s ebből a részből magasan kiemelkedett Szokolay Dongó Balázs játéka, aki a legkülönbözőbb népi fúvós hangszereken adott elő népzenei alapú improvizációkat, a kiváló Lukács Miklós cimbalomjátékának kíséretében. A cimbalmot az improvizációiról és invenciózus játékáról szintén híres játékos minden módon és minden lehető helyen érintette, színes környezetet teremtve a fúvós hangszereknek. Ennek a blokknak a koronájaként Bartók jól ismert Román népi táncok című darabját adták elő, sziporkázóan sokféle megközelítésben. Az utolsó részben a román Zvoane Bănățene zenekar játszott egy összeállítást különböző romániai és erdélyi területek népzenéjéből.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.