Magyar némafilm-töredékek kortárs zenei aláfestéssel

  • narancs.hu
  • 2023. június 10.

Kultúra

A dráma ezúttal nem színpadi történésekből, hanem kép és zene párbeszédéből bontakozik ki.

Az Opéra Cinématique című kétrészes koncerten tanúi lehetünk az 1900 és 1927 között készült magyar némafilmrészletek  és az élőzene dialógusának – olvasható a Budapest Music Center ajánlójában.

A filmtörténet első harminc évében, amikor a filmek még hang nélkül peregtek a mozikban, Magyarországon mintegy hatszáz játékfilm készült – köztük a világhírű Korda Sándor és Kertész Mihály több tucat alkotása –, ám ezekből csupán néhány tíz maradt fenn egészében vagy töredékes formában, hiszen sem a hangosfilmek gyors elterjedése, sem az archívumok hiánya nem kedvezett a műfaj fennmaradásának. Az első magyar mozgókép, A táncz című rövidfilm 1901-ben született, és egy tánctörténeti előadást volt hivatott illusztrálni.

A nemzetközileg is elismert, virágzó magyar némafilmgyártás túlélőit keresi, gyűjti egybe és restaurálja a Nemzeti Filmintézet archívuma,

amelynek egyre gyarapodó, immár több mint 80 tételt számláló anyaga a magyar kortárs zene jeles képviselőit is megihlette.

Június 12-én 19 órától a Moment’s Notice Trio és vendégeinek a pillanatban születő zenei diskurzusai értelmezik tovább a magyar filmgyártás első aranykorának termését, amely játékfilmrészletek és töredékek formájában támad fel a vetítővásznon.

Június 14-én 19 órától a némafilmek a Fekete-Kovács Kornél művészeti vezetése alatt álló Modern Art Orchestra szólista-zeneszerzőinek kompozícióival fonódnak össze. A műsorban nemcsak játékfilmrészletek, hanem a 20. század első felének dokumentált életképei is megelevenednek majd. A dráma tehát ezúttal nem színpadi történésekből, hanem kép és zene párbeszédéből bontakozik ki – olvasható a BMC ajánlójában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk