Meghalt Perczel Anna, az Óvás! Egyesület alapítója

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Kultúra

Az építész, urbanista 79 éves volt.

"Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!" – osztotta meg a gyászhírt a Facebook-oldalán az Óvás! Egyesület, mely a régi pesti zsidónegyed múltjának, épületeinek, hagyományainak, lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult.

Perczel 1942-ben, Párizsban született, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Első munkahelyén, a BUVÁTI-ban, Vadász György műtermében a legfontosabb munkája a Gellért hullámfürdő rehabilitációja volt. 1987-től Budapesten régi városrészek rehabilitációs terveinek elkészítésével bízták meg (Középső-Józsefváros, Kőbánya).

Az építész, urbanista az épített és a természeti környezetre pótolhatatlan értékként tekintett, a rombolás helyett a budapesti történelmi városrész, a VII. kerületi zsidónegyed megőrzéséért, sajátos hangulatának, kultúrájának, épületeinek védelméért küzdött. E célból többedmagával 2004-ben alapította meg az Óvás! Egyesületet, melyben építészek, szociológusok, történészek, várostervezők dolgoznak azon, hogy az UNESCO-védelem alatt álló városrészben a múlt emlékei megmaradhassanak.

(Óvás! Egyesület)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk