Maga a beteljesülés – Megtört kapcsolatok múzeuma

  • Róth Péter
  • 2013. szeptember 4.

Kultúra

Alsónadrág, bilincs, vagy a balta, amivel a korábban szeretett partner bútorait aprította fel valaki. Meglátogattuk az egyik legérdekesebb új európai múzeumot Zágrábban.

Szakításom már lassan két hónapja történt, de a lakásban rengeteg tárgy emlékeztet még a lányra, aki elhagyott. A tévé fölött lóg egy fénykép, amit egy közös külföldi utazásunk során készítettem, a kaspóban pedig ott az együtt vásárolt növény, ami elmúlt kapcsolatunkra emlékeztet makacsul, valahányszor rápillantok. Eldöntetlen a jukka sorsa is (valahogy nehezemre esett a kukába helyezni), és a néhány hónapja vásárolt – és nálam felejtett – sportcipő sorsára sem volt ötletem.

Aztán búfelejtő túrára indultam a Balkánra. És már az első állomáson meglett a megoldás a múltból megmaradt holmik terápiás elrendezésére. A hosszú vonatút után éhesen tértem be a Tkalčićeva utcai Rocket Burgerbe, ahol nem csak pazar vacsorával és egy Dobriša Cesarić-versidézettel (Balada iz predgrađa) gazdagodtam, de a felszolgáló srác remek ötletet is adott; feltétlenül látogassak el másnap a Megtört kapcsolatok múzeumába, ami Zágráb egyik legizgalmasabb új látnivalója.

false

A múzeum a jelenlegi épületében, mely a Felsőváros központi helyén található, 2010-ben talált otthonra, de a tárlatot, mely a megszakadt kapcsolatokban hátrahagyott tárgyakra és történetekre épül, már néhány évvel korábban elkezdték gyűjteni, és különböző helyeken kiállítani. Az ötletadók, Olinka Vištica és Dražen Grubišić korábban egy párt alkottak, és szakításuk után merült fel bennük, hogy szükség lenne egy olyan ravatalra, ahová a kapcsolatokból kilépők azon tárgyaikat temethetik, melyek a fájdalmukat hordozzák. Így lesz a tárgytemetkezés a szakítás formális beteljesítése. A múzeumban azonban nem csupán a megtört párkapcsolatokhoz köthető tárgyak láthatók, hanem a szeretett és elvesztett rokonokhoz és barátokhoz kapcsolt mementók is.

Kezdetben utazó kiállításként lehetett találkozni a hátrahagyott, kisméretű alsónadrággal, a rózsaszínű bilinccsel vagy éppen a baltával, amivel a korábban szeretett partner bútorait aprította fel valaki. De egy kerti törpe is a kiállított tárgyak között szerepel, ami egy húszéves kapcsolat lezárásaként a férfi autójának szélvédőjén landolt. Persze, minden kiállított tárgy mellett olvasható a néha megható, néha igencsak szórakoztató történet is. Bárki küldhet tárgyat a múzeumnak – rövid vagy hosszú leírással a kapcsolat hosszáról és magáról a tárgyról, valamint, hogy melyik városhoz köthető a személyes történet.

false

A múzeumot nem csak a helyiek és a városba érkező turisták díjazzák: 2011-ben a leginnovatívabb múzeumok Kenneth Hudson-díját is elnyerte. A kiállítás utazó változata megfordult már Berlinben, Belgrádban, Isztambulban, San Franciscóban, Cape Townban, Szingapúrban, Buenos Airesben és rengeteg egyéb nagyvárosban.

Miután hazaérkeztem Budapestre, a növényt szépen csendben felcsempésztem az ötödik emeleti lépcsőfordulóba, ahol biztosan nem találkozom vele, hiszen a harmadikon lakom, a cipő a Vaterára került, de a fotót egy rövid történettel Zágrábba küldtem. A tárgyak eltűntetése és a fájdalom nyilvános kiállítása csak segít a felejtésben…

Megtört kapcsolatok múzeuma; Ćirilometodska utca 2, 10000, Zágráb; minden nap 9 és 21 óra között.


Figyelmébe ajánljuk