Pert nyert az SZFE HÖK az egyetemet működtető alapítvánnyal szemben

  • narancs.hu
  • 2023. április 15.

Kultúra

Az egyetemi alapítványt elmarasztaló ítélet precedenst teremthet, közvetlen következménye viszont nem lesz.

Pert nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Színház- és Filmművészetért Alapítvánnyal szemben, mert a hök előzetesen nem véleményezhette,  hogy az egyetem kuratóriuma és vezetősége bezárta az SZFE-t. Az oktatást 2020. november 6-án és november 27-én függesztette fel a kuratórium és az egyetem vezetősége, majd bezáratta az egyetemet.

A vezetőség az akkori HÖK-kel nem egyeztetett, így a felsőoktatási törvény által garantált véleményezési jogát sértette meg. A bíróság szerint ezt a jogot „minden esetben a döntés meghozatala előtt kell biztosítani, függetlenül attól, hogy a vélemény a döntéshozókat köti-e” illetve „a véleménynyilvánítási jog mellőzése miatt a határozatok és a tájékoztató döntések lényeges jogszabálysértéssel kiadott döntések voltak meghozatalaik időpontjában”. A Fővárosi Törvényszék jogsértőnek ítélte meg ezt az intézkedést, fellebbezésre nincs lehetőség, a döntés végleges. A per megnyerése azért fontos, mert a továbbiakban garantálhatja és precedenst teremthet a mindenkori Hallgatói Önkormányzatok jogainak sérthetetlenségére, áll az SZFE HÖK közleményében. 

Az SZFE jelenlegi Hallgatói Önkormányzata megalakulásakor úgy döntött, hogy tovább viszi az elődei által indított pereket, többek között ezzel is tisztelegve munkájuk előtt. Az ügyben pro bono képvisetel a hallgatói önkormányzatot Kollarics Flóra és Stánicz Péter ügyvédek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.