Pert nyert az SZFE HÖK az egyetemet működtető alapítvánnyal szemben

  • narancs.hu
  • 2023. április 15.

Kultúra

Az egyetemi alapítványt elmarasztaló ítélet precedenst teremthet, közvetlen következménye viszont nem lesz.

Pert nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Színház- és Filmművészetért Alapítvánnyal szemben, mert a hök előzetesen nem véleményezhette,  hogy az egyetem kuratóriuma és vezetősége bezárta az SZFE-t. Az oktatást 2020. november 6-án és november 27-én függesztette fel a kuratórium és az egyetem vezetősége, majd bezáratta az egyetemet.

A vezetőség az akkori HÖK-kel nem egyeztetett, így a felsőoktatási törvény által garantált véleményezési jogát sértette meg. A bíróság szerint ezt a jogot „minden esetben a döntés meghozatala előtt kell biztosítani, függetlenül attól, hogy a vélemény a döntéshozókat köti-e” illetve „a véleménynyilvánítási jog mellőzése miatt a határozatok és a tájékoztató döntések lényeges jogszabálysértéssel kiadott döntések voltak meghozatalaik időpontjában”. A Fővárosi Törvényszék jogsértőnek ítélte meg ezt az intézkedést, fellebbezésre nincs lehetőség, a döntés végleges. A per megnyerése azért fontos, mert a továbbiakban garantálhatja és precedenst teremthet a mindenkori Hallgatói Önkormányzatok jogainak sérthetetlenségére, áll az SZFE HÖK közleményében. 

Az SZFE jelenlegi Hallgatói Önkormányzata megalakulásakor úgy döntött, hogy tovább viszi az elődei által indított pereket, többek között ezzel is tisztelegve munkájuk előtt. Az ügyben pro bono képvisetel a hallgatói önkormányzatot Kollarics Flóra és Stánicz Péter ügyvédek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?