Kiállítás

Super Mario és a varázsló

Game On

Kultúra

A rendezők szó szerint vették a költő sorait, szó nélkül engedtek játszani a VAM Design Center videojáték-kiállításán.

„A Game On felvázolja a tudomány drámai fejlesztéseit, melyek az elmúlt 30 évben alakították ezt a többmilliárdos ipart” – olvassuk a háttéranyagban Gaetan Lee programfejlesztő kinyilatkoztatását; nem csoda, hogy komoly dolgok járnak a fejünkben. Drámai fejlesztések? Amikor a Tamagocsi lenyomta a Tetriszt? Talán jobb lett tőle a világ? Persze, közel az ötvenhez más kályha duruzsol a számítógépes játékok felhőkarcolójában. A vidámparki űrkészülékek meg Egri János, amint vigaszágon tv-teniszezik a válaszolni képtelen játékossal.


Fotó: VAM

Akkor még szó sem volt milliárdos iparról, lyukkártyát köpködtek a számítógépek, a hőskor haszonélvezői – legalábbis nálunk – legfeljebb azok a mutatványosok lehettek, akik „kintről” csillogó-villogó, 10 bites „űrberendezést” hozattak. Olyat, ami húsz másodperc alatt benyeli a kétforintost. Ráadásul sokkal egyszerűbb volt szállítani, mint a komplett céllövöldét. Azt a bizonyos tv-teniszt – két vonal gördül a pötty után fekete-fehérben – 1200 forintért árulták a boltban a 3000 forintos átlagfizetések idején, és kellett hozzá egy olyan tv-készülék is, aminek a hátán van ún. tuchel aljzat.

Ha valaki 1978-ban azt mondja, íme a jövő, e játékok nyomán nemcsak a szórakoztatóipar, de maga a gyermekkor is alapvetően megváltozik, biztosan kiröhögik. Ráadásul a műfaj eszközkészlete, kivitelezése egyre nagyobb ütemben, egyre rövidebb idő alatt fejlődött. Ahhoz, hogy fából faragott kiskocsiból távirányítós autó legyen, több száz év kellett – a számítógépes játékok világában öt év is beláthatatlan történelmi távlat.


Fotó: VAM

A VAM Design Centerben látható Game On kiállításon kapkodjuk a fejünk, beleszédülünk az időutazásba. Minden látható, amit negyven év alatt ebben az univerzumban megalkottak – a kőbaltától az űrrepülőgépig. Már a készülékek látványa megérne egy misét, de ennél is nagyobb öröm, hogy a – cseppet sem időtálló – gépek működnek, kipróbálhatók. Ősrégi Super Marióval vagy Pac Mannel éppúgy lehet kalandozni, mint a legújabb, a valóságnál is valóságosabb szimulátorokon, és akkor még nem esett szó a dizájnról, ami – legnagyobb sajnálatunkra – az idő múlásával egyre letisztultabb lett. Istenem, azok a nyolcvanas évekbeli állatkák és szörnyetegek!

Szinte hiánytalan a gyűjtemény, és ha azt vesszük, hogy a menetnyi autóversenyért (űrhajózásért, táncolásért stb.) kábé kétszáz forintot kell a gépbe dobni a mutatványosbódéban, a Game On nyújtotta korlátlan felhasználás igencsak megéri az árát (a belépőkről lásd a keretes anyagot!), az viszont érthetetlen, hogy miért felejtették el felcímkézni a muzeális gépeket. Kóválygunk a labirintusban, lövünk, ütünk, előzünk vagy csak próbálunk lőni, ütni, előzni – magyarázat nincs a bonyolultabb játékokhoz  sem –, de egy percig sem gondolnánk, hogy a vidámparkos érzést felhőzné, ha megtudnánk ezt-azt a gyártókról, a modellekről. Mégiscsak kiállításon vagyunk, ahol a történelmi leckét sem kellene így elhanyagolni.

VAM Design Center. Megtekinthető: 2013. január 8-ig, hétfőtől vasárnapig: 9.00–19.00

JEGYÁRAK:

Felnőtt (18 éves kortól):

Hétköznap: 2400 Ft, hétvégén: 2900 Ft

Junior/Senior (3–17 éves korig, 65 éves kortól):

Hétköznap: 2100 Ft, hétvégén: 2500 Ft

Családi (2 felnőtt + 2 gyerek):

Hétköznap: 6900 Ft, hétvégén: 8000 Ft

Családi+ (2 felnőtt + 3 gyerek):

Hétköznap: 7900 Ft, hétvégén: 9000 Ft

Csoportos (látogatónként):

Hétköznap: 1500 Ft, hétvégén: 1700 Ft

Bérlet a kiállítás teljes időtartamára:

20 000 Ft






Figyelmébe ajánljuk

Elődöntős a férfi kardcsapat

  • Narancs.hu/MTI

Az első mérkőzését magabiztos vívással megnyerte a magyar férfi kardválogatott, ezzel bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián.