Tartalom

MaNcs, X. évf. 12. szám, (1998.03.19.) (1998-03-19)

Egotrip

Egotrip

Tischler János: Tiszta forrás (Fő a mebízhatóság!)

1951-ben pártunk és kormányunk úgy határozott, hogy a népi Lengyelországba egy egykori szociáldemokratát küld külügyi szolgálatra. Drahos Lajos et. hozzáértését senki sem firtatta, a lényeg, mi más, a megbízhatóság lehetett: Drahos szakinak ugyanis nagy érdemei voltak abban, hogy 1948 nyarán a szocdem pártot lenyelte a Magyar Kommunista Párt, létrehozván ezáltal a Magyar Dolgozók Pártját. Drahos et.-nak voltak ugyan hiányosságai, például egyetlen idegen nyelvet sem beszélt, és hát a sok iskola sem zavarhatta meg a fejét, hisz ezeket Drahos et. nem végezte el. De sebaj, gondolhatta pártunk és államunk vezetése, majd elboldogul valahogy a Lajos, elvégre a szocialista tábor egyetlen nagy család, ahol még a néma gyermeket is megérti az anyja, hát még a komplett hülyét. Drahos et. 1951 júniusában lippitik, lippitik, meg is érkezett Varsóba, és ha már ott járt, hát benézett Boleslaw Bieruthoz, a lengyel nép szeretett Rákosi Mátyásához, aki egyszerre töltötte be a kommunista párt vezetőjének és a köztársaság elnökének felelősséggel teli posztját. Bierut et. agyafúrt ember volt, 1947-ben például, még a kommunista hatalomátvétel előtt, úgy választották meg a legfőbb közjogi méltóságra, hogy nyilvánosan azt hazudta: pártonkívüli, noha a kommunista párt legszűkebb vezetésének tagja volt, és a párt Politikai Bizottsága az ő elnöki dolgozószobájában tartotta üléseit. Drahos et. a vizitről - annak rendje és módja szerint -s. k. feljegyzést is készített. Ezt.

Egotrip

Jaksity György: Tőzsde

És megidézé az amerikai nép (és ami ezzel egyenértékű, az emberiség) érdekeire hivatkozván a nagyhatalmú bizottság a mi Billünket, a gonosz megtestesülését, a multimilliárdos szoftvergyárost (ez még egy Hungária-sláger címe is lehetne a huszonegyedik századból) a törvényhozás történelmi falai közé a célból, hogy elszámoltassa bűneiért. Bill a maga elvetemült gonoszságában porba tiporá a kompetíciót, monopolisztikus helyzetbe hozá vállalatát és az árukapcsolás szörnyű bűnébe tévelyedvén elárasztá a világot az Ablakokkal és az ahhoz tartozó egyéb obligát aszeszoárokkal (Word, Excel, Mail...), és nem átallá még az Internet-felfedezőt (majdnem olyan bárgyún hangzik magyarul, mint egy Beatles-ballada) is rákapcsolni a dílre. A lényeg az, hogy Billy szerint húsz évvel ezelőtt nem az IBM kérte meg és támogatta őt, hogy alapítsa meg a Microsoftot, bárki előtt ott állt a lehetőség, hogy a semmiből két évtized alatt a világ második legnagyobb tőkeértékű társaságát létrehozza. Ez valóban így van. Én személy szerint sem Billyt, sem a termékeit nem szeretem, és amikor a szokásos kis "Fatal error ocurred..." megjelenik a képernyőn és lefagy az egész cájg, akkor legszívesebben a kisbaltával mennék neki. De azt be kell ismerni, hogy nincs jobb. A kérdés az, hogy azért nincs jobb, mert Billy és innovatív barátai tényleg ennyire jók, vagy azért, mert valóban nem a szabadverseny eszközeivel lőtték ki a potenciális versenytársakat és mára egyedül maradtak. A Netscape, a Sun Microsystem és még néhány társaság tulajdonos vezetői, valamint az amerikai igazságszolgáltatás jó néhány képviselője az utóbbi véleményt osztja.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

A módszer egyszerű, másnak is ajánlom: amikor a kissé leharcolt fog tájékán először jelentkezik egy finom sajgás, be kell venni egy Algopyrint, és sürgősen elfelejtkezni róla. Ez néha hónapokig hatásos, de amennyiben visszatér a fájdalom, tetszőlegesen lehet növelni a fájdalomcsillapító mennyiségét. A fog ilyenkor gyógyul, mivel az köztudott, hogy az erős koncentráció és az idő begyógyítja a lyukas fogat. A fog gyógyulása roppant hosszú folyamat, és sajnos az emberek egy idő után elgyávulnak, felőrli őket a fájdalom, és elmennek fogorvoshoz. Ez hiba. A fogorvos végérvényessé fúrja a lyukat, lerombolja a szervezet védekező mechanizmusát és tönkreteszi a természet munkáját. A gyógyulási folyamat beindulásának legbiztosabb jele a szürke arcszín és a mimika teljes hiánya. Ez általában iszonyatos fájdalommal jár, de a tapasztalt beteg már tudja, hogy itt a holtpont, hamarosan kezdődik a regenerálódás, a lyuk szűkülése, majd eltűnése. Az ép fogon mintegy két-három nap múlva jön létre az új zománcréteg.

Publicisztika

Publicisztika

Hammer Ferenc: Találkozás egy fiatalemberrel

Ha egy hatalom ennyire szabadon kezeli a múltat, ezen belül is saját döntéseinek múltját, az szükségképpen az egész nemzet kollektív emlékezetének megkérdőjelezését jelenti. Amikor Nemcsók János kijelentette, hogy Rajk és bandája a nép ellenségei, istenuccse megnéztem egy egyforintost, hogy milyen címer van rajta.

Publicisztika

Soroksár felel neki

A minap egy kicsiny, ám agilis ember látta vendégül Kovács Attilát, a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökét. Jól el is diskuráltak, főként - mert hát miről is diskurálna két egészséges férfi-, sőt sportember - a fociról. Ennyi biztos, meg az, hogy az idősebb bajnok, Horn spori a jugoszlávok elleni két vereség után megígérte a drukkerek széles népi tömegének, hogy rend lesz rakva a magyar futball háza táján, mert ami itt van, az nem futball (de lehet, hogy ezt másra mondta, ki bírja megjegyezni azt a sok mindent, ami itt van ugyan, de nem az, ami).

Publicisztika

A pofon helye a baloldalon van

A polgárőrség, amint azt a neve is mutatja, őrt álló polgárokból tevődik össze, akik szabad idejükben más polgárok álmát vigyázzák. Egyes házak direkt a polgárőrség védelme alatt állnak, ezekben rend van, tisztaság és fegyelem. A könnyelműek jobb házaknak neveznék őket, de tévesen: ezekben a házakban baloldali érzelmű emberek laknak. A nem baloldaliak máshova költöztek, vagy megcsúsztak, és kiestek a lichthóf ablakán. Az ilyen házakban a nem baloldali pártok jelöltaspiránsai részére kopogtatócédulát gyűjteni ellenjavallt. Mindez - ha hinni lehet az újságoknak - a múlt héten derült ki, némi kedélyes fenyegetés közepette, amikor az MDF aktivistájának előadta: Markos György humorista, polgárőr. Az MDF-megbízottat két nappal később - egy másik házban - bántalmazták is, kopogtatócédula kell, nesze egy a szemed alá.

Belpol

Belpol

Szabad vegyértékek (Magyar Bálint kultuszminiszter, az SZDSZ kampányfőnöke)

Az SZDSZ-re és vagy egymillió 1994-es szavazójára sokaknak fáj a foguk. Balról is meg jobbról is kanyarítanának belőle szeleteket. Horn Gyula például ebbéli szándékában egészen odáig ment, hogy vagy két hete látványosan felhagyott a liberális párt vasalásával, és szinte könnyek közt vallotta meg: ő, ha megkövezik is, de az SZDSZ-t szereti. Vajon sikerül-e a két szélnek felőrölnie a közepet, vagy meglesz a megálmodott 15 százalék? És ha meglesz, mi lesz akkor? És mire volt jó a kormányban lenni az SZDSZ-nek négy évig? Hát interjúalanyunknak a Művelődési Minisztérium élén?

Belpol

Kulturális hírek

1848: 50-100-15050 éve volt 100 éve címmel rendeztek kiállítást a CEU Centrális Galériájában (V. ker., Nádor u.

Belpol

Eljárási kegyelem Farkas Flóriánnak: Elsikálva

Elmarad Farkas Flórián nagy érdeklődéssel várt büntetőpere. Sosem tudjuk már meg, kezelt-e hűtlenül pénzt a Lungo Drom cigány szervezet, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke, megsértették-e a számviteli fegyelmet az általa vezetett alapítványoknál: Farkas Flórián eljárási kegyelmet kért és kapott, így tiszta lappal futhat neki a választásoknak.

Belpol

Az MTV a választási kampány előtt: Biztos kezekben

Szinte még fel sem ocsúdtunk a Horn Gyula fejrögzítő abroncsa okozta sokkból, máris egy újabb választási kampány közepén tartunk. És nem mindegy, hogy e nemes verseny eseményeiről miként értesül a közönség a Magyar Televízióból; hogy vajon az állásukért reszkető, megfélemlített és/vagy megvásárolt szerkesztők és riporterek tudósítanak majd róla, akik minduntalan valami párt lihegését érzik a nyakukban, avagy tán mégsem lesz az intézmény szakemberein politikai nyomás (pénzügyinek álcázott, akár). Mit ne mondjunk: a helyzet elég tré.

Belpol

150 éves március 15.: Korhűség

Nagyon szeretjük a huszárokat. Annyira szeretjük a huszárokat, hogy 1848 másfél százados évfordulóját telerakjuk huszárokkal, ahol csak lehet: nemzetközi huszártábor, -felvonulás, -vágás kísérte az ünnepségeket, már amikor fúvószene, katonai hagyományőrzés és folklórgála volt a program. Szerencsére azért előfordult más is, elvégre nagy nap volt a vasárnapi.

Belpol

Le a Petőfi Csarnokkal! (Választási nagygyűlés az FKgP-vel)

A Thököly úti Sport filmszínházban, ahol hétköznapokon háromdimenziós filmekből kitüremkedő óriásgilisztákkal és társaikkal igyekeznek kedveskedni az ilyesmire fogékony tömegnek, mely szájtátva szegődik mindenféle kitömött és kitömetlen szörny, delfinshow, kétfejű bornyú nyomába, ezen a csütörtökön a kisgazdapárt nagygyűlik. Jelen lesz dr. Torgyán József, az FKgP elnöke, dr. Torgyánné Cseh Mária, a párt nőszövetségének elnök asszonya, megismerkedhetünk Zugló kisgazda képviselőjelöltjeivel, sőt turnéjelleggel egy teréz- és egy józsefvárosi aspiráns is fellép, távoli vidékek egzotikus fiai mintegy, akárcsak a háromdimenziós munkanapokon tehát.

Belpol

KDNP-kongresszus: A határozati javaslat nyomában

A küldöttek és az ajkai bányászkórus tagjai reggel tízkor rázendítenek az Ej, te pitykés tőzegláp, szétrúgom az álorcád kezdetű motettára, és a Budapest Kongresszusi Központban kezdetét veszi a kongresszus. Kampánynyitás a választási hajrá kellős közepén. Érthető a fáziskésés, az utóbbi hónapokban a lelkes tagság azt sem tudta: övé-e még a KDNP, vagy másoké, egy hamzsabégi küldött például a szomszéd kertben látta, legelt. Aki tegnap barát volt, ma a Lendvay utcában parkol.

Külpol

Külpol

Kormányválság Romániában: A kezdet vége

Meglepő, ám nem véletlen, hogy Andrei Plesu román külügyminiszter a legújabb kosovói válság hallatán azonnal Szófiába utazott, és aggodalmának hangot adva sürgette az érintett régió országainak mielőbbi egyeztetését az ügyben. Bukarest eleddig, mint a szeme fényére, úgy vigyázott a Belgráddal fenntartott kapcsolataira, s igyekezett "jószolgálati" segítséget nyújtani minden esetben, valahányszor a világ szorított egyet Slobodan Milosevic mogyoróin (vagy úgy tett, mintha szorítana, pedig csak bögyörőzte).

Film

Film

Visszaszerzett ártatlansággal (Kevin Smith filmrendező)

New Jerseyben nőtt fel. Szakmáját a vancouveri filmiskolában tanulta. Történeteinek színhelye viszont mindig Jersey. Világhírűvé a Shop-stop című filmje tette, mely oly hitelesen mutatta be a 90-es évek Amerikáját, ami még független filmektől is szokatlan. Még szép, hogy hiteles, hiszen Smith ott dolgozott, abban az éjjel-nappaliban. A Mallratsszel viszont megbukott, rútul. A Chasing Amy (hazai forgalmazásban: Comic Strip - Folytatásos képregény) az utolsó filmje New Jerseyről - állítja. Többet már nem tud mondani hazájáról. Évek óta készül Dogma című mozijára, ami, mint címéből is sejthető, vallási témát boncolgat. A napokban kezdi a forgatását. A rendezés mellett rendszeresen vállal filmszerepet, és producerként is feltűnik itt-ott. Legutóbb Gus van Sant Good Will Huntingjához is a nevét adta. Beleszimatolt Hollywood felső köreibe is. Hozzávágtak egy rossz Superman Lives forgatókönyvet. Megírta saját változatát, amit viszont Tim Burton vágott vissza úgyszólván csípőből. Marad a független filmezés.

Film

Két barom (Kevin Smith: Comic Strip - Folytatásos képregény)

Kevin Smith a saját és barátai örömére készítette első filmjét, és váratlan közönségsiker lett a végeredmény: Smith, úgy látszik, puszta véletlenségből éppen úgy gondolkodott vagy látott, mint nagyon sokan mások. Nézőivel értették egymást, és a baráti idétlenségről (a Shop-stopról) kiderült, hogy rettentő korszerű: kifejez valamit abból a bizonytalan érzésből, ami éppen nagyon kifejezésre várt. A fiatalember híres lett, és sok pénzt kapott, hogy csináljon még sokat ugyanebből. Az eredményért (mely a Mallrats címet viselte) az alkotó később nyilvánosan bocsánatot kért. És levonta a szükséges következtetéseket.

Film

"Hallgatni, nem érteni" (Rácz Zoltán, Amadinda ütőegyüttes)

Ha keletnek tartva megindulunk a világ vége felé, hamarosan Rákospalotára érkezünk. Mint köztudott, hetvenöt évvel ezelőtt vált várossá ez a helység, melynek a Csokonai Művelődési Ház a központja. Ebből az alkalomból koncertet adott ott az Amadinda ütőegyüttes.

Könyv

Könyv

Kiállítás: Történelem, távlat nélkül (Sajtófotó ´97)

Hatvan év körüli férfi tágas strandszékben. Megroggyanó teste csupasz. Kitámasztott jobb kezében peremfutós készség. Fején, mely a vállai közé csúszik, praktikus holmi, egy fehér kendő, jelentős fekete pöttyökkel. Mosolya ráncokat gyűr arcbőrére. Szeme - valószínűleg - a billegő úszót figyeli. Balján fiatalember, aki pokolian jól érzi magát. Ki a fenét érdekel ez a bárgyú életkép? Senkit, csak azt, aki felismeri, hogy a hatvanas ürge a Kádár, és már sejteni is véli, hogy a néptribun és a tihanyi párttitkár előtt könnyűbúvárok dulakodnak, mégis ki lógassa fel a potykát a horogra. A szotüdülős politikai miliőt dokumentálja a fotó.

Könyv

Kiállítás: Lencsekontakt (World Press Photo ´97)

Múlt héten nyílt a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás, mondhatni: már szokás szerint, évente láthatjuk ezeket a képeket eredeti kontextusukból, napilapokból, magazinokból kirángatva, kiállításon, az örökérvényűség lehetőségét sugallva egy, az aktualitásokban alámerülő műfajnak.

Zene

Zene

Az ördög nem alszik (Gregory Hoblit: Letaszítva)

De mennyire nem! Mind gyakrabban teszi tiszteletét a földön, a látogatások epicentruma valahol Kaliforniában, közelebbről Hollywood tájékán keresendő. Szörnyű lehet odaát. Épp most fut a mozikban Al Pacino mint ügyeletes sátán (Az ördög ügyvédje), de már itt a konkurencia. Neve is van neki. Azazelnek hívják, ami -a rendező elmagyarázza - arámi nyelven a "megtestesült Gonoszt" jelenti. Ez jó: tizenharmadszorra kiokosodva olvasom majd újra Bulgakovot. Azazel - a filmbéli - arctalan, alaktalan figura, amolyan vándorlélek ő, igazi vagabundus: organizmusból organizmusba költözik, ha kinézett magának valakit, annak annyi. Azazel nem válogatós, sem részrehajló, egyszóval nehéz vele: ez lenne itten a film nagy metaforája, a napnál is világosabb. Az viszont már kevésbé érthető, miért zendít rá kényszeresen minden egyes delikvens a Rolling Stones Time Is on My Side című klasszikusára, sátáni kacajjal kísérve a dallamot. A fene se érti, nekem kicsit bonyolult ez a szimbolika.

Sport

Sport

Partra vetett hallucináció

A fű és a gomba között az a különbség, hogy ha szívsz, akkor tudod, hogy a hallucinációk nem igaziak, a gombánál viszont egyáltalán nem - mondta tudálékosan Jean Christophe. Vagy úgy, gondoltam, és amúgy viccesen megcsipkedtem a csőre alatti, pihés fehér tollal borított bőrlebenyt, aztán visszakapcsoltam hármasba.

Tranzit

Tranzit

Budai Sportvendéglő

A kisvendéglőről legfeljebb irodalmi élményeink lehetnek. Ahogy a háború után a kávéházak eszpresszókká váltak, úgy lettek a kisvendéglők másod- vagy harmadosztályú éttermek, ilyen-olyan vendéglátóipari vállalatok martalékai, zűrös helyszínek, ahol a zsír az úr. Legfeljebb a tisztiorvosi tanfolyamok terepgyakorlat-szervezői lehettek maradéktalanul elégedettek, a szakácsból tolvaj, a pincérből ellenség lett, a vendég pedig szívességet kért, de ritkán kapott.