Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 45. szám, (2002.11.07.) (2002-11-07)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Bemegyek a bankba melegedni, mer´ szél van, meg dolgom is van. Kiveszem a sorszámom a gépből, adja, leülök magamba várni. Várok a soromra. Sor sehol nincs, mindenki egyként billeg az ablakhoz, ha szólítva. Jönnek a számok, a sorszámok, csilingel az automata, mindenki odakapja a fejét, csilingel, odakapja, csilingel, odakapja, mintha egyébként aludhatna.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

"Az MSZP-kormány láthatóan lemondott az idei költségvetésről, egyfajta szemetesládaként használja azt, amibe mindent beledobál a következő években esedékessé váló kiadásokból" - kommentálta Varga Mihály expénzügyminiszter utódja azon bejelentését, hogy az idei költségvetési kiadásokba azokat az állami kötelezettségvállalásokat is beteszik, amelyeket az előző kormány az MFB-hez és érdekeltségeihez telepítve vont ki az államháztartásból (Magyar Hírlap, október 31.). A László Csaba által konszolidációként értelmezett kiadások 528 milliárd forintra, a GDP bő 3 százalékára rúgnak, amivel az államháztartás idei hiánya eléri a GDP 8,7 százalékát. A pakkba olyan tételek kerültek, mint a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. és az Állami Autópálya-kezelő Rt. adósságainak átvállalása, ugyanezen cégek plusz a Diákhitel Központ kivásárlásának költsége, az MFB veszteségrendezése, különböző sportlétesítmények MFB-hiteleinek átvállalása, valamint a MÁV adósságának átvállalása.

Publicisztika

Publicisztika

László Ádám: A hetvenkedés ára (Régi és új magyar külpolitika)

Az Egyesült Államok és Európa közötti politikai nézeteltérések, illetve a gazdasági befolyás természetéről vallott eltérő vélemények mostanáig elterelték a figyelmet az egyes európai államok s különösen az unió kapujában toporgó kisállamok gyakorta kétértelmű transzatlanti viszonyulásáról. Ugyanakkor - különösen Kelet-Európából nézve - egyértelműen megállapítható: e kapcsolatok korábbi fontossága leértékelődött, és az együttműködés jövőjét illetően komoly kételyek merültek fel meghatározó amerikai körökben.

Publicisztika

Sz. Bíró Zoltán: A tűzön nincs átkelés (A moszkvai túszejtés és a csecsen háború)

Azt az alapos vizsgálatot, amely - akár független szakértők részvételével - feltárja a moszkvai túszdráma minden részletét, beleértve az előzményeket és a következményeket, akkor is el kellene végezni, ha ezt még az orosz társadalom többsége sem igényli, és a politikusok között is kisebbségben vannak azok, akik szükségesnek tartják.

Publicisztika

Nem rés, bástya

A legfrissebb hírek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pillanatokon belül elfogadja az Irakról szóló határozatot. A BT eddig kétkedő tagjai, Franciaország, Oroszország és Kína előreláthatólag abban fognak megegyezni az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával (és a vétójoggal nem rendelkező BT-tagok többségével), hogy Szaddám hatvan napot kap a rendkívül szigorú fegyverzet-ellenőrzési feltételek teljesítésére. Mindent meg kell mutatnia, az ENSZ ellenőreit még elnöki palotáiba és rezidenciáiba és sufnijaiba is be kell engednie, nem titkolózhat "nemzetbiztonsági érdekekre" hivatkozva, mint tette 1998-ig (amikor kidobta az országból az ellenőröket). Ha ez nem történik meg, úgy a BT nyomban újratárgyalja az ügyét. A határozat nem azt fogja kimondani tehát, hogy ha Szaddám nem engedelmeskedik, és nem semmisíti meg tömegpusztító fegyvereit, az ENSZ automatikusan katonai akciót kezdeményez ellene. Ugyanakkor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fenntartja magának a jogot, hogy a két hónapos türelmi idő lejártával a BT esetleges második tárgyalássorozatától függetlenül, annak eredményét be nem várva katonai akciót indítson Irak ellen. Ám a második fordulóban, akkor tehát, ha Szaddám ismét palira veszi a megfigyelőket és a világszervezetet, Franciaország, Oroszország és Kína már sokkal nehezebben akadályozhatja meg a nemzetközi katonai összefogást.

Belpol

Belpol

Kapitalizmuskritika Magyarországon: Nem tetszik a rendszer

"Lehet más a világ" és "Globalizáljuk az igazságot" - e két jelszó alatt találkoznak a héten Firenzében, az Európai Szociális Fórumon azok az európai civil szervezetek, amelyeknek bajuk van az ezredforduló gazdasági és politikai világrendszerével. A fórumon részt vesznek a létező honi kapitalizmus bírálatára szakosodott magyar mozgalmak és műhelyek is. A Narancs végighallgatta őket: hazai balosaink a nyugati balosok kicsiben, Kádár-nosztalgiázó közönséggel, a jobboldaliak a magyar fröccsöt féltik, a zöld elit pedig kicsi, zöld kapitalizmust szeretne, emberi arccal.

Belpol

Átalakuló egészségügy? : Bő lére eresztve

A tavaszi választási kampány egyik fő témája az egészségügy volt: csak úgy repkedtek a több száz milliárdos ígéretek. A kormányváltás óta elkezdődött a népegészségügyi program átdolgozása; ám hogy mi realizálódhat, az csak a költségvetés elfogadásakor derül ki.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Elektronikus tankönyvpályázat Pályázatot ír ki az Educatio Kht. a digitális tananyagok fejlesztésének támogatására.

Külpol

Kulturális hírek

Woody Allen úgy érzi, Bush nem indokolta meg megfelelően, miért kellene megtámadni Irakot: a Párizsban koncertezett filmrendező szerint az amerikai elnök személyes és politikai okokból háborúzna.n KAASH A Budapesti ´szi Fesztivál egyik utolsó eseményeként mutatkozott be a Trafóban Akhram Khan brit koreográfus társulata: a klasszikus indiai és mai nyugati kortárs tánc elemeiből építkező előadásuk, a Mi lenne ha... (Kaash) zenéjét Nitin Sawhney és John Oswald szerezte, díszletét Anish Kapoor tervezte.n RAPPERGYILKOSSÁG New York Queens negyedében, a saját stúdiójában múlt szerda este agyonlőtték Jam Master Jayt: a Run-DMC egyik alapító tagja 37 éves volt. A halálos lövést közvetlen közelről kapta a fejébe.

Külpol

Elefántcsontpart: A sötétség mélyén

Szeptember 19-én az első hírek szerint puccskísérlet, a későbbi beszámolók szerint zendülés volt Elefántcsontparton. Azok a - többnyire alacsony rendfokozatú - katonák lázadtak föl, akiket az 1999 végi puccs vezetője, Robert Gue• sorozott be, most viszont létszámfelettinek bizonyultak, és le akarták szerelni őket. Másfél hónap óta tántorog az ország a polgárháború szélén.

Külpol

Törökország: Allah köztársasága

A vasárnapi törökországi választáson az iszlámista Igazság és Fellendülés Pártja (AKP) nyerte el a voksok relatív és a mandátumok abszolút többségét. Iszlámista párt most először győzött a Török Köztársaság története során, ám úgy tűnik, hogy ez nem jelenti a köztársaság összeomlását.

Külpol

Az EU-jogharmonizáció és Öcalan: Csatlakozás az élethez

Idestova három éve annak, hogy a török állami tévé 1-es csatornáján megjelent egy zavartan a kamerába pislogó, borostás arcú, megbilincselt férfi, aki egy repülőgép utasterében kommandósok gyűrűjében hallgatta a tiszt hozzá intézett szavait: "Isten hozta itthon, Öcalan. Már régóta vártuk ezt a napot!"

Zene

Zene

Könyv: Zakopanei rémbohózat (Stanislaw Ignacy Witkiewicz: Az ősz búcsúja)

Újabb lengyel irodalmi legenda öltött testet magyar nyelven, s az aktus olyan sikeres volt, hogy számos erényeinek szinte mindegyikét sikerült megőriznie legújabb alakjában is. Forduljunk hát bizalommal hozzá, már csak azért is, mert Gombrowicz és Schulz mellett Witkiewicz (1885-1939) a modern lengyel irodalom harmadik kiemelkedő képviselője, s az utóbbi időkben éppen róla hallhattunk kevesebbet.

Zene

Film: Gyilkossághoz öltözve (Sam Mendes: A kárhozat útja)

Zsánerfilmet csinálni divat, de továbbmegyek. Mert eszembe jutott egy toposz: "milyen jól van megcsinálva", akkor szokták mondani, rögtön egy "de" után, ha a mozimű dramaturgiai gyengeségeiről akarják átterelni a figyelmet a kivitelezés profizmusára. Megengedhetetlenül hirtelenkedünk, ha azt állítjuk, hogy az előbbi invenció, az utóbbi pedig pénz kérdése. Ez a jól megcsináltság talán valamiféle képi hitelességet jelent, hogy a műanyagból és fémépítőből készített marslakó pont úgy viselkedik a vásznon, mint az életben, na jó, akkor a fehér cápa.

Könyv

Könyv

Indusztriális folk (WOMEX 2002)

"A világzene MIDEM-je" - még évekkel ezelőtt akasztották ezt a kitüntető szlogent a WOrld Music EXpo nyakába. De nem lepne meg, ha ma már sértené a world musicot ez a párhuzam.

Lélek
Tudomány

Tudomány

Spermabankok Magyarországon: Fagypont alatt

Ha a spermabanknak nincs is olyan összetett feladatköre, hogy "Van, aki azért jön hozzánk"-féle gyógypedagógiai reklámot igényeljen, mégsem csupán meddő férfiaknak találták ki. Ugyanúgy felkereshetik egészségesek is, akik tartanak nemzőképességük megváltozásától, de nem alkimisták, hogy bízzanak a hagyományostól eltérő életelixírekben.