Kulturális hírek

  • 2002. november 7.

Külpol

Woody Allen úgy érzi, Bush nem indokolta meg megfelelően, miért kellene megtámadni Irakot: a Párizsban koncertezett filmrendező szerint az amerikai elnök személyes és politikai okokból háborúzna.n KAASH A Budapesti ´szi Fesztivál egyik utolsó eseményeként mutatkozott be a Trafóban Akhram Khan brit koreográfus társulata: a klasszikus indiai és mai nyugati kortárs tánc elemeiből építkező előadásuk, a Mi lenne ha... (Kaash) zenéjét Nitin Sawhney és John Oswald szerezte, díszletét Anish Kapoor tervezte.n RAPPERGYILKOSSÁG New York Queens negyedében, a saját stúdiójában múlt szerda este agyonlőtték Jam Master Jayt: a Run-DMC egyik alapító tagja 37 éves volt. A halálos lövést közvetlen közelről kapta a fejébe.
Vele együtt tartózkodott a helyiségben a 25 éves Urieco Rincon is, őt csak lábon lőtték. A tettesek (ketten rontottak be a stúdióba) ismeretlenek, akárcsak a gyilkosság indítéka.

A Run (Joseph Simmons), DMC (Darryl McDaniels) és Jam Master Jay (Jason Mizell) által 1982-ben alapított Run-DMC volt az első arany-, platina- és multiplatina-albumos hip-hop társulat (Run-DMC, 1984; King of Rock, 1985; Raising Hell, 1986), műfajuk első képviselőiként kerültek a Rolling Stone magazin címlapjára, és játszotta klipjüket a Music Tv - nekik sikerült elsőként betörniük a mainstream-piacra. A Budapesten is szerepelt trió népszerűsége idővel megkopott, a Tougher than Leather (1988), a Back from Hell (1990) vagy a Down with the King (1993) nem volt annyira kelendő, mint a korábbiak, ami nem csökkenti úttörő érdemeiket (elsőként hozták össze a hip-hopot és a metalgitárt, teremtettek divatot sportruházatukkal, arany nyakláncaikkal). Legutóbbi albumuk (Crown Royal) tavaly jelent meg.

Jam Master Jay nem az első rapsztár, akivel erőszak végzett: Tupac Shakurt 1996 szeptemberében Las Vegasban, Notorious B.I.G.-t 1997 márciusában Los Angelesben lőtték agyon.

n GYÁSZ 90 éves korában elhunyt az amerikai film noir egyik legnagyobb mesterének tartott André de Toth. Tóth Endre öt film (Toprini nász, Öt óra 40, Két lány az utcán, Hat hét boldogság, 1939; Semmelweis, 1940) rendezőjeként, a világháború idején hagyta el Magyarországot. Alexander Korda asszisztenseként 1940-ben részt vett A bagdadi tolvaj angliai, majd 1942-ben A dzsungel könyve hollywoodi forgatásában. Noha egy gyermekkori baleset miatt fél szemét elvesztette, ő rendezte az 50-es évek első térhatású, sztereó hanggal ellátott filmjét (The House of Wax, 1953). Nevezetes, bár idehaza nem ismert munkái (The Gunfighter; Ramrod; Riding Shotgun; The Bounty Hunter; Pitfall; Crime Wave stb.) alapján Scorsese és Tarantino előfutárai között emlegetik. Utolsó filmjét 1987-ben készítette: Terror Night.

n CION BÖLCSEI AZ ARAB TÉVÉBEN? Lapzártakor még csak terv volt, azóta alighanem tény: az egyiptomi állami televízió és egy magánadó november 5-től, a ramadán idején sugározza a Ló nélküli lovag című, 41 részes sorozatot, amely egy egyiptomi harcosnak az Egyiptomot megszálló brit imperializmus, majd a világuralomra törő cionizmus elleni küzdelmét mutatja be a 19-20. század fordulóján, de mivel egyes részeiben a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit, a nemzetközi antiszemitizmus egyik alapművét használja, bemutatása ellen Izrael, több amerikai zsidó szervezet és az amerikai külügyminisztérium egyaránt tiltakozott. A tiltakozók szerint az egyiptomi információs minisztérium által jóváhagyott mű megsérti az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződést, amely előírja, hogy mindkét fél megakadályozza a másik elleni izgatást. Safwat el-Sherif miniszter szerint a film egyetlen jelenete vagy dialógusa sem antiszemita. "A sorozat sem bebizonyítani, sem cáfolni nem próbálja a Jegyzőkönyvek eredetiségét" - nyilatkozta a Reutersnek Mohamed Baghdady, a forgatókönyvírók egyike, aki szerint csupán annyi történik, hogy a fiktív sztori főhőse ezt a szakirodalmat osztogatja harcostársainak. A főszereplő, Mohamed Sobhi szerint a sorozatot ért kritikák célja a kifejezés szabadságának elfojtása. A ramadán, az iszlám böjt idején a legmagasabb a televízió nézettsége. Egyiptom az arab világ egyik legnagyobb tévéműsor-exportőre, van rá esély, hogy a vitatott sorozat végigjárja a Közel-Kelet országait.

n ARCHÍV DYLAN Az új dalokat tartalmazó tavalyi Love and Theft után most novemberben archív felvételekkel bővül a jelenleg Amerikában turnézó Bob Dylan diszkográfiája: Bob Dylan Live 1975: the Rolling Thunder Revue címmel dupla CD-n jelenik meg a 27 évvel ezelőtti észak-amerikai körúton rögzített koncertek anyaga. Dylant akkoriban a Band kísérte, s többek között Allen Ginsberg, Joan Baez és Roger McGuinn (Byrds) is velük szerepelt. A kiadvány a Columbia Records "Dylan-kalóz"-sorozatának ötödik darabja: az első a Rare and Unreleased 1961-1991 című, három CD-s album volt, amit a Live at Albert Hall (azaz az 1966. május 17-i manchesteri koncert felvétele) követett.

n DÍJ Pascal Quignard Les Ombres errantes (Vándorló árnyak) című, a Dernier Royaume (Utolsó királyság) trilógia első darabjának szánt regénye nyerte az idei Goncourt-díjat: a legrangosabb francia irodalmi elismerést "mélységesen személyes és reflektív irodalmi stílusa" miatt érdemelte ki az 54 éves szerző. Háromfordulós szavazás során előzte meg Olivier Rolin Tigre en papier és Gerard de Cortanze Assam című művét - utóbbi azonban egy másik jelentős díj, a Renaud elnyerésével vigasztalódhatott.

n HADI BÁNÁSM"D Rohinton Mistry, a Family Matters című, Booker-díjra jelölt regény szerzője félbeszakította felolvasói körútját az Egyesült Államokban: az Indiában született kanadai író elviselhetetlennek tartotta, ahogyan az amerikai reptereken bántak vele - nyilatkozta ottani kiadója, az Alfred A. Knopf szóvivője. Mistry nem muzulmán, nem is iráni, iraki, jemeni, líbiai, pakisztáni, szaúdi, szíriai vagy szudáni (ezen országok szülöttei számíthatnak különösen alapos vizsgálatra), feleségével együtt mégis megalázó eljárásban volt része.

n IRAK MEGTÁMADÁSÁR"L Arundhati Roy indiai írónő a Gandhi-féle polgári engedetlenség alkalmazására hívta fel Rómában a nyugati közvéleményt: Az Apró Dolgok Istene Booker-díjas szerzője szerint így kellene tiltakozni Irak megtámadása ellen. Arundhati Roy egy fesztiválon járt Olaszországban, ahol filmet vetítettek a tiltakozó akcióról, amely az ő aktív részvételével folyt az Indiában egymillió ember kitelepítésével járó vízierőmű építése ellen.

n HÁZAK KÖZÖTT November 16-ig láthatók ef Zámbó István, Baranyai Levente, Fehér László, Gábor Imre, Hajdú Kinga, ISKI Kocsis Tibor, Kósa János, Nemes Csaba, Pinczehelyi Sándor, Révész László László, Szacsva y Pál, Szépfalvi Ágnes, Szotyori László, Szűcs Attila, Szűts Miklós és Vojnich Erzsébet művei a Deák Erika Galériában (Bp. VI., Jókai tér 1.): az Octogon magazinnal együttműködve rendezett kiállítás az épített környezetnek napjaink képzőművészetében való megjelenését járja körül.

Figyelmébe ajánljuk