MSZP-SZDSZ-vita a fővárosban: Helyettesi riposztok

  • Bugyinszki György
  • 2002. november 7.

Belpol

A választási siker után is folytatódik a huzavona a fővárosban a két koalíciós erő, az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták már attól is hajlandók elállni,

A választási siker után is folytatódik a huzavona a fővárosban a két koalíciós erő, az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták már attól is hajlandók elállni,

hogy Gy. Németh Erzsébet általános helyettese legyen Demszky Gábornak, ragaszkodnak viszont ahhoz, hogy a városvezető eddigi jobbkeze, a Budapest gazdasági ügyeiért felelős korábbi főpolgármester-helyettes, Atkári János (SZDSZ) távozzon.

A két frakció közti tárgyalások ez idáig eredménytelenek; a fővárosi közgyűlés hétfői alakuló ülésén sem választottak helyetteseket Demszky mellé.Az MSZP szerint változtatni kellene Budapest gazdaságpolitikáján, azaz elsősorban nem Atkári János személyével van gondjuk. Atkári a Narancsnak úgy értékelte a helyzetet, hogy a fővárosi szavazók Demszky újraválasztásával a folytonosság mellett döntöttek, a szocialista Gy. Németh Erzsébet 13 százalékos eredménye pedig megmutatta, hogy mekkora a támogatottsága az MSZP városvezetési elképzeléseinek. A közgazdász úgy véli: a budapesti önkormányzati választások eredményében csalódott MSZP nem éppen demokratikusan jár el akkor, amikor utólag meg kívánja másítani a választók akaratát. Az MSZP "toronyórát lánccal" típusú gazdasági elképzelései pedig Atkári János szerint arra utalnak, hogy a szocialisták nincsenek tisztában a főváros majdhogynem kilátástalan, válságközeli anyagi helyzetével. Kérdésünkre, hogy miben lenne hajlandó engedni a szocialistáknak, az eddigi főpolgármester-helyettes leszögezte: "Csak olyan korrekciókat tudnék támogatni, amelyek a pénzügyi helyzet stabilizálását célozzák. Az MSZP azonban éppen ennek az ellenkezőjét erőlteti."

A személye körüli viharokról szólva Atkári János elmondta: az MSZP egyetlen olyan példát sem tud mondani, amikor ő egy megkötött megállapodással ellentétesen járt volna el. "Konfliktusaink éppen abból adódtak, hogy a főváros nagy nehezen kikínlódott költségvetését a szocialisták nem kívánták betartani. Mindig újabb és újabb tételekkel álltak elő, és ezekben a kérdésekben nemegyszer az ellenzékkel együtt szavaztak. Ezt a magatartást több alkalommal is határozottan elítéltem" - jegyezte meg Atkári.

Az ez ügyben folyó koalíciós egyeztetések eddig sikertelenek voltak. Böhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője lapunknak kifejtette: a szocialisták mostani követelése egyértelműen pótcselekvés, így kívánják elterelni a figyelmet arról, hogy a fővárosban a vártnál gyengébben szerepeltek. Szerinte ezt jelzi az is, hogy az MSZP máig nem nevezte meg saját jelöltjét Atkári posztjára, továbbá nem gazdaságpolitikai alternatívával érvel, pusztán Atkári menesztésének az igényét ismételgeti. "Különben nem volt eddig gyakorlat, hogy egymás jelöltjeibe beleszólunk. Ha a szocialisták azt mondanák: mi így látjuk a város helyzetét, és ezek a javaslataink, akkor lenne miről tárgyalni, ők azonban folyton csak ugyanazt a két mondatot hajtogatják. Világosan látszik, hogy nincsen gazdaságpolitikai koncepciójuk" - véli Böhm, aki azonban egyáltalán nem lepődött meg a koalíciós partner viselkedésén. Úgy látja, a fővárosi MSZP kommunikációja két éve, az emlékezetes hannoveri villamosügy óta ugyanazon a vágányon halad: amit egyszer kimondtak, abból nem engednek, bármilyen irracionális követelés legyen is az. "Nem bízom abban, hogy visszakoznának - folytatta a szabaddemokrata politikus. - Amikor az MSZP azt mondta, hogy nem tart igényt egy Gy. Németh Erzsébet számára létrehozandó általános főpolgármesteri posztra, viszont Atkárit semmiképpen nem támogatja, végleg csapdába taktikázta magát."

Böhm András "meglehetősen kisstílűnek" ítéli a fővárosi MSZP magatartását azért is, mert a koalíciós viszálykodás miatt a kormány ha akarna sem tudna többlettámogatást adni a városnak, hiszen nincs egyetértés a célokban. Ami pedig még ennél is súlyosabb, a huzakodás azt üzeni a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek, hogy Budapestnek nincsen egységes gazdasági koncepciója.

Van e vitának olyan olvasata is, miszerint nem szép dolog a budapesti MSZP-frakció részéről, hogy nem támogatják Atkári megválasztását azok után, hogy a fővárosi szocialista szavazók jelentős része Demszky Gáborra szavazott, akinek Atkári volt a jobbkeze. Egy másik nézőpont szerint viszont ha a szabaddemokrata főpolgármester nyilvánvalóan a szocialista szimpatizánsoknak köszönheti újabb győzelmét, engedhetne is a fővárosi MSZP kérésének. Böhm erre reagálva kifejtette: megítélése szerint nem tartoznak semmivel az MSZP-nek, hiszen Gy. Németh Erzsébet végül is versenyben maradt. Böhm szerint e gondolatmenetnek van még egy hibája: mégpedig az, hogy a parlamenti választás 60 százalékos fővárosi szocialista eredményéből indul ki. Böhm András úgy véli, e valóban kirívó eredményben azok a szabaddemokrata-szimpatizánsok is benne vannak, akik tavasszal biztosra akartak menni, és ezért voksoltak az akkori nagyobbik ellenzéki pártra. "Az MSZP-lista támogatottsága a fővárosban az önkormányzati választások szerint 38 százalékos, az SZDSZ-é pedig 24 százalékos" - tette hozzá.

Mandur László, az MSZP budapesti elnöke és Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi szocialista frakció vezetője lapzártánkig nem válaszolt megkeresésünkre.

A főpolgármester-helyettesek személyére Demszky Gábor tehet javaslatot, megválasztásukról a közgyűlés többségi szavazással dönt. Megállapodás kérdése, hogy a jelöltekről egyszerre vagy külön voksolnak-e, vagyis az Atkári János személye körüli huzavona miatt a többi helyettest akár meg is lehetne választani. Erre azonban a közgyűlés hétfői alakuló üléséig nem került sor. A felek továbbra is egyeztetnek, a megállapodásig helyettesek nélkül működik a város. A patthelyzet egyelőre nem veszélyezteti a napi működést, egyetlen gyakorlati hátránya az, hogy Demszky Gáborra átmenetileg lényegesen több teendő hárul.

Bugyinszki György

Figyelmébe ajánljuk