Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 7. szám, (2004-02-12) (2004-02-12)

Egotrip

Egotrip

Legát Tibor: Pop

A kör közepén állok, körbevesznek. Mindegyik alacsonyabb nálam, és ahogy eltorzult fejük rám spricceli az ilyen-olyan idézeteket, arra gondolok, nekem is megvan a 100 híres regény. De az egyikük, a terepszínű nadrágos, rottweiler-pólós a Bibliával hadonászik.

Publicisztika

Publicisztika

Dénes Ferenc: Nem mennek, nem csinálják(A Mol és a magyar futball)

Idézem."MEGHÍV". Az Ifjúsági- és Sportbizottság a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében 2004. február 10-én (kedd) 12.00 órakor ülést tart. Napirendi javaslat: 1. Tájékoztató a MOL Rt. sportszponzorációs tevékenységéről. 2. Egyebek. Budapest, 2004. február 5."

Publicisztika

Gavra Gábor: Mindent vissza!(Az esélyegyenlőségi törvény és a Károli-ügy)

A Károli Gáspár Református Egyetem (KGRE) Hittudományi Karának tanácsa által közzétett Tanulmányi anyag a homoszexualitásról című állásfoglalása, valamint az egyetem melegekkel kapcsolatos konkrét döntései a január végén életbe lépett esélyegyenlőségi törvény működőképességének próbáját jelenthetik - írtuk két hete (lásd: A szeretet parancsa, Magyar Narancs, 2004. január 22.). Születőben a négy történelmi felekezet alkotmánybírósági beadványa, amely mentesítené az egyházakat és intézményeiket az esélyegyenlőségi törvény hatálya alól; a Háttér Társaság a Melegekért (HTM) pedig épp az új jogszabály alapján perli a KGRE-t a Tanulmányi anyag kitételei miatt. Indulatos vita folyik a közéletben az egyház államhoz fűződő viszonyáról.

Publicisztika

Kálmán László: Maguknak építik le(A Draskovics-csomag és az Akadémia)

Kormányok jönnek, kormányok mennek, és egyik se bírja megérteni, hogyan működik egy állami emlőkön csüggő intézmény. Mindegyik azt hiszi, hogy ezek úgy pazarolnak és lopnak, hogy közben ezt gondolják: ,,Most van pénz, most pazaroljunk és lopjunk!" Ha így volna, elég lenne elvenni tőlük valamennyit, és akkor ezt mondanák: ,,Most nincs pénzünk, pazaroljunk és lopjunk egy kicsit kevesebbet!"

Publicisztika

Moszkva nem hisz a könnyeknek

A csecsen történet és annak jóhiszemű értelmezése szokásosan két fő szálon fut. Az egyik szerint a 90-es évek eleje óta Moszkva, a meggyengült birodalmi központ gyarmati utóvédháborút vív Csecsenföld birtoklásáért a szabadságáért küzdő, bátor kis csecsen nemzet ellen. Módszerei az állami erőszak és a represszió teljes skáláját kimerítik, a szőnyegbombázástól kezdve a reguláris hadsereg civilek elleni bevetésén és az emberi jogok mindennapos sárba tiprásán át az ellenállók vagy az annak vélt személyek elrablásáig, kínzásáig, kivégzéséig. Motivációiban a rasszizmus, a geopolitikai érdekek sajátos felfogása, a militarizmus és az elnyomásra való, veleszületett hajlam keverednek egymással. Mindezek miatt a "békés, tárgyalásos rendezés" lehetőségeit az orosz föderáció kormánya hosszú évek óta, tudatosan, előre megfontoltan elszabotálja.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Mindenféle távolsági és durva szállítmányozási okok miatt csak most került a kezembe az a szám, amelyben a dr. Kökény Mihállyal készült interjú olvasható.

Belpol

Belpol

Lakóhelyi szegregáció Beregben:Az én kis falum

A 2001-es tiszai árvíz elöntötte a beregi Jánd község cigánysorának java részét. Miután lakásaik lakhatatlanná váltak, az állami kárpótlási keretből két árvízkárosult családa közeli Gyürén szeretett volna házat venni. Mindenről megegyeztek az eladókkal, volt pénzük és aláírt, érvényes adásvételi szerződésük, de egyik ügyletből sem lett semmi. A tiltakozó gyüreiek élére álló polgármester és jegyző jóvoltából az eredetileg kiszemelt otthonokhoz képest ma mindkét család sokkal rosszabb minőségű házban és körülmények között, és persze nem Gyürén lakik. Az érintett családok az őket ért jogi, erkölcsi és anyagi sérelmekért nem kaptak elégtételt, míg kirekesztésüket és sorozatos megalázásukat a felelősök következmények nélkül úszták meg.

Belpol

A Draskovics-csomag: Feketevágás

Bár a kiszivárgott részleteket majd' egy hónapja vitatja az ország, a jövő héten hivatalba lépő pénzügyminiszter-jelölt "csomagjának" fő elemei hivatalosan ma is ismeretlenek. Nem tudni azt sem, a 135 milliárd miért pont 155 milliárd, ha egyszer 200, sőt 220. A miniszterek hápogtak, tiltakoztak, már-már kormányválság érződött a levegőben- de lapzártánkkor mégis a miniszterelnök van nyeregben.

Belpol

Hortobágyi madárkórház: Csőrre töltve

Csordogál a pénz a hortobágyi madárkórház számlájára, melynek megmentésére január közepén a Blikk hirdetett országos összefogást. Az intézmény működésének megítélése a természetvédők körében azonban nem egyöntetű.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n GRAMMY Öt díjával a legeredményesebb előadóként abszolválta a Los Angeles-i gálaestet a képünkön látható Beyonce Knowles: a 22 éves énekesnő Dangerously in Love című albuma lett a legjobb kortárs rhythm & blues-album, a címadó dallal elnyerte a legjobb r & b vokális teljesítmény díját, Jay-Z-vel közös száma, a Crazy in Love lett a legjobb r & b-dal és a legjobb rapének együttműködés, s Luther Vandross-szal közösen ő alkotta a legjobb r & b-duót (The Closer I Get To You; díjat kapott a Crazy in Love egyik remixe is - ez azonban Maurice Joshuát illeti). Négy díjat nyert a betegeskedő soul-énekes, Luther Vandross (övé az év dala: Dance with my Father), hármat az OutKast (övék az év albuma és az év rapalbuma: Speakerboxxx/The Love Below) és Alison Krauss bluegrasszenész.

Külpol

Cyber hírek

n Barátságos internet A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége, ugyanakkor az állami szabályozás helyett a hangsúlyt elsősorban az EU-konform önszabályozó mechanizmusok és civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni - hangzott el a Barátságos Internet Fórum (BIF) múlt heti konferenciáján. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatja a BIF és tagszervezetei (Inforum, MATISZ, MTE) törekvését, hogy az Európai Unió "Biztonságos internet" akciótervéhez kapcsolódó programokat indítsanak, s azok megvalósításához lehetőség szerint uniós forrásokat is bevonjanak.

Külpol

John Kerry demokrata párti elnökjelölt: Az utolsó cserkész

A Gallup, a CNN, a Newsweek és a USA Today felmérései egybehangzóan mutatják, hogy John Kerry demokrata szenátor legyőzné George W. Busht, ha most lenne az amerikai elnökválasztás. November 2-ig azonban sok minden történhet, egyelőre még az sem biztos, hogy ő lesz a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltje. Tizenkettőbőltíz előválasztáson mindenesetre ő lett a befutó.

Zene

Zene

Könyv: Családi szennyes (Karinthy Márton: Ördöggörcs)

Tekintélyes halom emelkedik a könyvtárasztalon a kötetekből, melyeket Karinthy Márton forrásként használt nagyszabású családregényéhez. Itt van Déry Tibortól az Ítélet nincs, Devecseri Gábortól a Lágymányosi istenek, az Aranyketrec Benedek Istvántól, a Szellemidézés és a Napló három vaskos kötete az apától, a Búvópatak Devecseriné Guthi Erzsébettől és így tovább, a végtelenségig. Könyvek nyomasztó tömege, mintha csak illusztrálni akarná az alapvető kérdést, ami Karinthy Márton műve kapcsán felmerül: minek?

Zene

Könyv: Prospero léháskodik (Kovács András Ferenc: Fattyúdalok)

A viharos sikereket hozó komoly kötetek megírása közben születtek ezek a játékos költemények, mintegy a "léha" fonákját is bemutatva a "komoly verseknek". Mit vitt tovább a korábbi kötetekből ismert poétikájából, és mennyiben tér el tőlük Kovács András Ferenc? Lehet-e könnyed, és ha igen, miképpen, egyáltalán jól áll-e neki?

Zene

Színház: Mélyfőd (Szigarjev: Fekete tej)

A "mélyfőd" valahol a nagy orosz semmi közepén van, ahol "tévé nyista, mer' elmegy fölötte a vétel", tehát vodka van, vacak, pancsolt vodka - meg rengeteg nyomorúság. Átmenetileg "tósztméker" is van, remek tajvani - vagy kínai - darab, és ebből némi bonyodalom.

Zene

Kiállítás: Minden jót, Mónika! (Válogatás Csontó Lajos munkáiból)

Régóta hiszem azt, hogy ha már nem férünk oda a nagy dolgokhoz, közelítsünk a kicsikhez, hogy velük bíbelődve vigasztalódjunk áldatlan állapotunkban. Úgy tetszik, Csontó Lajos sem igen gondolta másként, amikor az 1999-2003 között készített munkáit kiállítássá szerkesztette, majd a meglepően jól megképzett, a magyar égbe enyhe spirállal feltörő falakra felrakta azokat.

Zene

Film: Nincs bocsánat (Lebegés) 35.

Az eddig csupán könnyedebb műfajokban, forgatókönyvíróként nevet szerzett Ed Solomon (Charlie angyalai, Man in Black -Sötét zsaruk etc.) filmjével nem csupán drámai szkriptíróként, de rendezőként is debütált. A film, melynek meséjét a direktor állítólag húsz éven keresztül írta, amolyan amerikai variáció bűnre és bűnhődésre a hadak útját többszörösen megjárt Billy Bob Thornton főszereplésével.

Zene

Lemez: Pont (The Essential Sly & The Family Stone)

A hatvanas-hetvenes évek soul- és funkylemezeiből hármat szoktak minden idők legjei közé sorolni a szaklapok. A Live At The Apollo című James Brownt, a What's Going On című Marvin Gaye-klasszikust és a Sly & The Family Stone-tól a pszichedelikus alapműnek tekintett There's A Riot Goin' Ont. Ha szükséges lenne kapcsolatot teremteni a három lemez között, akkor a fekete polgárjogi mozgalmakra gyakorolt hatásukat említeném, de ettől most - e szolid lemezismertető keretében - inkább eltekintenék. Azt ugyan nem hallgathatom el, hogy a There's A Riot Goin' On nem annyira zeneileg tűnik ki a Family Stone-életműből, mint inkább a kesernyésebb mentalitásával: 1971-ben sajnos már nem volt helye az olyan élcelődésnek, mint a korábbi "Don't Call Me Nigger, Whitey / Don't Call Me Whitey, Nigger".

Zene

Lemez: Nosferatu álmai (Fantomas: Delirium Cordia)

Mike Pattont a Faith No More élén dalolva ismerhettük meg a nyolcvanas évek végén, de lehetünk azért jó páran, akik más irányú zenei tevékenysége miatt zárták szívükbe a jeles trubadúrt. Például az eredeti bandája, a ragyogóan experimentális, egyúttal vastagon infantilis Mr. Bungle miatt, amelynek lemezei (Mr. Bungle, Disco Volante, California) minden bizonnyal izgalmasabb produktumok, mint az FNM-életmű helyes darabjai. Ez a Mr. Bungle ugyan évek óta téli álmát alussza, a Faith No More meg '98-ban feloszlott, ezzel együtt évről évre számos Mike Patton-produkciót vehetünk magunkhoz, nemrég a Tomahawk alterockja került elénk, idén meg jön még a Peeping Tom is, állítólag brutálisan slágeres popzenével.

Zene

Lemez: Mélyen (Abyssinia Infinite: Zion Roots)

Abból, hogy Etiópiát ötven évig a raszták névadója, Ras Tafari - ismertebb nevén Hailé Szelasszié - uralta, már eleve azt hihetnénk, hogy a reggae etióp gyökerű. És most itt ez a zenekar, Abyssinia Infinite a neve, jobbára Amerikába szakadt etiópok a tagjai, a lemezük pedig a Zion Roots címet kapta, azon raszta hit szellemében, amely az ígéret földjét Etiópiával azonosította. Úgyhogy itt az idő leszögeznünk mindenekelőtt: a Zion Roots távolról sem reggae-album. Ras Tafarinak ugyan még tartozunk egy körrel: azután kényszerült száműzetésbe az etióp művészvilág, hogy 1974-ben megfosztották a hatalmától, majd tizenhét évig katonai diktatúra uralkodott. Gigit, az Abyssinia Infinite kulcsfiguráját is ekkor "mentették át" a szülei egy kenyai amerikai egyetemre, ahonnan aztán már egyenes útja volt.

Zene

Nyolc kis kritika

n Mészáros Tibor: Márai Sándor bibiliográfia Tudjuk, az 1998-ban olaszul Le braci címen megjelent (eredetileg: A gyertyák csonkig égnek) regényével valóságos Márai-őrület indult Nyugaton. Tudjuk, az olasz edíció az év áprilisától decemberéig 10 kiadást ért, meg, összesen mintegy 250 ezer példányban.

Film

Film

"Szaporodóképesek vagyunk" (Cserhalmi György színész)

Az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra az idei Oscar-jelöltek listáját. A legjobb külföldi film kategóriában versenyben van Ondrej Trojan cseh rendező egy kis hegyi falu nevét viselő Zelary című alkotása is, s ez azt jelenti: nekünk is van kiért izgulni. A film főszereplőjével beszélgettünk.

Gasztro

Gasztro

Vendéglőkkel az unióba: Pánik a záróra körül

A vendéglátós érdekképviselet és az étterem-tulajdonosok egy része aggodalommal várja a májusi szezonkezdéssel egybeeső uniós csatlakozást. A tagsággal életbe lépő új előírások kapcsán a működést ellehetetlenítő több tíz milliós befektetésekről, bezárási hullámról és mániákus szabályozásról esik szó, ahol még a konyhai csempe színét is Brüsszelben döntik el. AZ ÁNTSZ szerint azonban ez erős túlzás, és aki eddig betartotta a magyar közegészségügyi előírásokat, annak továbbra sincs félnivalója.

Sport

Sport

Magyarország-Kanada hokimeccs: Micsoda buli!

Biztatóan indult: a magyar hokilegendárium szerint az első gól a világtörténelemben, amit a hoki feltalálói európai csapattól kaptak, magyar találat volt: 1933. február 23-án Margó György, a Budapesti Korcsolyázó Egylet hokijátékosa klubtársa, Minder Sándor átadásából vágta a kanadai hálóba a korongot a csehszlovákiai világbajnokságon.