Cyber hírek

  • 2004. február 12.

Külpol

n Barátságos internet A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége, ugyanakkor az állami szabályozás helyett a hangsúlyt elsősorban az EU-konform önszabályozó mechanizmusok és civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni - hangzott el a Barátságos Internet Fórum (BIF) múlt heti konferenciáján. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatja a BIF és tagszervezetei (Inforum, MATISZ, MTE) törekvését, hogy az Európai Unió "Biztonságos internet" akciótervéhez kapcsolódó programokat indítsanak, s azok megvalósításához lehetőség szerint uniós forrásokat is bevonjanak.
A hazai digitális tartalmak fejlesztését és terjesztését, valamint az internethasználattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentését és a tiltott tartalmak visszaszorítását célzó Barátságos Internet Fórum létrehozói a biztonságosabb internetezés érdekében - az Európai Unió pályázati kereteire és hazai forrásokra támaszkodva - az EU által követett fő cselekvési irányokat szeretnék meghonosítani Magyarországon.

n Házkutatás a Kazaanál Egy ausztrál nyomozóegység bírósági engedéllyel házkutatást tartott a világ legnagyobb fájlcserélő hálózatát működtető Sharman Networks tizenkét ausztráliai irodájában és a vállalat két igazgatójának a lakásán - adta hírül az Index. Michael Speck, a Music Industry Piracy Investigations nyomozócsoportjának vezetője szerint a Kazaa megsértette a szerzői joggal kapcsolatos törvényeket, ezért az ausztrál szövetségi bíróságon keresetet nyújtanak be ellenük. A lemezkiadók az Altnet P2P hálózatát működtető Brilliant Digital Entertainment (BDE) vállalatot is célba vették, pedig ők jogszerű letöltéseket kínálnak. Számos nagy független zenekiadó, szoftverfejlesztő cég és filmstúdió az Altnet hálózatával juttatja el a vásárlókhoz a digitális tartalmakat, mivel a P2P rendszeren a terjesztés költsége minimális. Az Altnet a támadás ellenére is szívesen tárgyalna a lemezkiadókkal a zenéik terjesztéséről, mivel elkötelezték magukat a P2P kereskedelmi alkalmazása mellett - derült ki a vállalat közleményéből. A zeneipari nyomozók a Sharman Networks és a BDE mellett három egyetemen és négy internetszolgáltatónál is megjelentek, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a szerzői jogokat állítólag sértő tevékenységekről.

n Ragadozó baktérium Német és brit kutatók szerint az úgynevezett ragadozó baktériumok - antibiotikumokat helyettesítve - alkalmasak fertőzések kezelésére. Mint a Science című brit tudományos folyóirat beszámolt róla, a németországi Max Planck Intézet és a nagy-britanniai Nottingham egyetemének munkatársai a Bdellovibrio baktériummal kísérletezve állapították meg, hogy a mikroba igen hasznos lehet abban a korban, amikor a gyógyszeripar által fejlesztett hagyományos antibiotikumok fokozatosan veszítenek hatékonyságukból. A baktérium gyorsan változtatja helyét, érzékeli más mikrobák jelenlétét, rájuk tör és megsemmisíti őket. A kutatók remélik, hogy a Bdellovibrio mikrobamegsemmisítő képességének összetevőit feltérképezve sikerül ezt gyógyszereknél is felhasználni, de nem kizárt, hogy a tulajdonságait imitáló gyógyszer helyett maga a baktérium juttatható be a szervezetbe.

n Kőzetfúrás a Marson Mindkét amerikai űrszonda jól halad a kutatásokkal: a Spirit elvégezte az első kőzetfúrásokat, az Opportunity pedig megközelített egy szikladarabot. A Spirit robotkarján elhelyezett fúró 2,7 milliméter mély, kör alakú lyukat vágott a sziklába. A szikladarab meglehetősen ellenállónak bizonyult, a művelet ugyanis három órán át tartott, de a végeredmény a vártál jobb lett, mondta Stephen Gorevan, aki a két űrszonda fúróeszközeinek irányításáért felel. A tudósok azt remélik, hogy a kutatófúrások fellebbenthetik a fátylat a Mars geológiai történetének eddig ismeretlen részleteiről.

MORZE


n sember Az emberré válás korai szakaszát mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeumlegújabb időszaki tárlata; a hétfőn megnyílt kiállítást a hazai és nemzetközi őslénytani kutatás doyenje, a rudabányai előemberleleteket feltáró 97 éves Kretzoi Miklós paleontológus, geológus tiszteletére rendezték.

n XP Light A Bankok Post beszámolója szerint a Microsoft azt mérlegeli, hogy még az idén kiadja a Windows XP operációs rendszer "szegény" országokba szánt, lebutított változatát. Az új változattal a Microsoft mindenekelőtt olyan országokban szeretné megvetni a lábát, amelyek felhasználói rendszerint nem engedhetik meg maguknak a legális Windows és MS Office használatát, és ezért inkább az olcsóbb Linux mellett döntenek.

n 40 év Negyvenéves a Delta, a Magyar Televízió egyik legismertebb tudományos-technikai műsora. Az MTV az évforduló alkalmából a vasárnapi műsorban egyéni és csapatvetélkedőt hirdetett az adásokban feldolgozott témákban. A Delta első adása 1964. január 31-én volt látható a képernyőn, a műsor fénykorában nemegyszer elsőként számolt be Magyarországon a Nyugaton megjelent újdonságokról.

n Netkocsma A budapesti Wesselényi utcai Szóda az első olyan kocsma Magyarországon, ahol ingyenes drót nélküli internetszolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek. A HuWiCo nonprofit közösség által kiépített hozzáférési pont egyidejűleg mintegy harminc felhasználó számára teszi lehetővé az internetezést a helyszínen.

n MyDoom A Microsoft időben felkészült a számítógépvírus támadására, így a MyDoom nem tudta megbénítani a vállalat weboldalait. Az SCO nem volt ilyen szerencsés, de új címen elérhetővé tették az oldalukat. A MyDoom eddig egymillió számítógépet fertőzött meg szerte a világon, de a vírus terjedése már megállt.

n Oxigén Oxigént és elemi szenet észleltek a Hubble űrteleszkópot üzemeltető csillagászok egy távoli bolygó légkörében. A tudósok hétfői beszámolója szerint most először találtak ilyen elemeket a naprendszerünkön kívül. A bolygó egy forró gömb alakú égitest egy napszerű csillag közelében. Az oxigén és elemi szén jelenléte feltehetően nem életjel.

Figyelmébe ajánljuk