Kulturális hírek

  • 2004. február 12.

Külpol

n GRAMMY Öt díjával a legeredményesebb előadóként abszolválta a Los Angeles-i gálaestet a képünkön látható Beyonce Knowles: a 22 éves énekesnő Dangerously in Love című albuma lett a legjobb kortárs rhythm & blues-album, a címadó dallal elnyerte a legjobb r & b vokális teljesítmény díját, Jay-Z-vel közös száma, a Crazy in Love lett a legjobb r & b-dal és a legjobb rapének együttműködés, s Luther Vandross-szal közösen ő alkotta a legjobb r & b-duót (The Closer I Get To You; díjat kapott a Crazy in Love egyik remixe is - ez azonban Maurice Joshuát illeti). Négy díjat nyert a betegeskedő soul-énekes, Luther Vandross (övé az év dala: Dance with my Father), hármat az OutKast (övék az év albuma és az év rapalbuma: Speakerboxxx/The Love Below) és Alison Krauss bluegrasszenész.
Az év lemezét a Coldplay készítette (Clocks), a legjobb új művész az Evanescence lett (övék a legjobb hardrock teljesítmény: Bring Me To Life), a legjobb alternatív zenei albumot pedig a White Stripes hozta össze (Elephant). A legjobb reggae-albumot Sean Paul (Dutty Rock), a legjobb kortárs világzenei albumot Cesaria Evora (Voz D'Amor) készítette, a legjobb tradicionális világzenei albumot pedig a Sherab Ling kolostor szerzetesei (Sacred Tibetan Chant). Díjat kapott többek között Christina Aguilera, Sting és Mary J. Blige, Ry Cooder és Manuel Galban, Kylie Minogue, Pink, Aretha Franklin, Missy Elliott, Eminem, Jeff Beck, a Metallica, a Foo Fighters, Pat Metheny, Randy Brecker, Chick Corea, Wayne Shorter, Michael Brecker zenekara, Etta James, a Blind Boys Of Alabama. Prokofjev Péter és a farkasának narrátoraként díjazták Bill Clintont, Mihail Gorbacsovot és Sophia Lorent. Posztumusz elismerést kapott Warren Zevon, George Harrison, June Carter Cash, Johnny Cash, Celia Cruz és Sam Cooke. A klasszikus zenei kategóriákban jelölt magyaroknak (Eötvös Péter, Kurtág György, Schiff András) nem sikerült nyerniük.

Az eseményt ötperces késleltetéssel közvetítette a CBS, nehogy ahhoz hasonló incidens adásba mehessen, mint ami néhány nappal korábban történt a Super Bowl amerikaifoci-döntő élő közvetítésén, mikor is Justin Timberlake heves kézmozdulata nyomán partnere, Janet Jackson fél keble kivillant a ruhája alól. Jujjj! Bocsánatkérését követően Timberlake részt vehetett a Grammy-gálán (nyert is a Cry Me A Riverrel és a Justifieddal), Jackson önként távol maradt. Nem lehettek jelen a latin kategóriákban érintett kubai muzsikusok (így Ibrahim Ferrer sem, aki Buenos Hermanos című albumával nyert), mert nem kaptak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

n FILMSZEMLE Janisch Attila Másnap, illetve Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című alkotása nyerte a 35. Magyar Filmszemle játék-, illetve dokumentumfilmes fődíját. A legjobb kisjátékfilmnek Lakatos Róbert Ördögtérgyéjét, a legjobb kísérleti filmnek Mundruczó Kornél Kis apokrif No. 1-ét találta a zsűri. A játékfilmes verseny rendezői díján Böszörményi Zsuzsa (Mélyen őrzött titkok) és Fliegauf Benedek (Dealer) osztozott, utóbbi egyúttal a forgatókönyvvel is nyert. A legjobb elsőfilmes rendező Simó Sándor-díját és a legtöbb (180 ezer) nézőt vonzó produkció díját Antal Nimród (Kontroll), a rendezői látványdíját Jeles András (József és testvérei), az operatőri díjat Medvigy Gábor (Másnap) és Pados Gyula (Kontroll) kapta. Produceri fődíjjal jutalmazták Durst Györgyöt. Főszereplőként Bagaméri Eszter (Mélyen őrzött titkok) és Gáspár Tibor (Másnap), epizodistaként Lázár Kati (Másnap, Cantu Mari: Rózsadomb) és Nagy Ervin (Mélyen őrzött titkok, Török Ferenc: Szezon) kapott díjat. A dokumentumfilmek portré kategóriájában Kisfaludy András R. B. kapitány című, Radics Béla gitárosról szóló, a kísérleti dokumentumfilmek között pedig Oláh Lehel Gubera című munkája nyert.

n NYERT A GRAFITNESZ Parti NagyLajos verseskötete, a Grafitnesz nyerte az idei Magyar Irodalmi Díjat. A Magyarország Európában Alapítvány által 2000-ben létrehozott díj eddigi kitüntetettjei: Esterházy Péter: Harmonia Czlestis; Bodor Ádám - Balla Zsófia: A börtön szaga és Szilágyi István: Hollóidő (megosztva); Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka. Parti Nagy kötetét a Magvető adta ki, az elismerés összege ötmillió forint.

MORZE


n MAGYAR-OROSZ 2005. január 22-én Magyar Kulturális Évad kezdődik Moszkvában, júniusban pedig Orosz Kulturális Évad Budapesten - erről írt alá megállapodást Budapesten a két ország kulturális minisztere, Hiller István és Mihail Svidkoj.

n ARCHÍV MARLEY Több mint kétszáz korai Bob Marley & The Wailers-felvétel megjelentetésének jogát vette meg a Universal Music a jamaicai JAD Recordstól: az 1967-72 közötti számokat a Wailers klasszikus felállásában, Peter Tosh és Bunny Wailer társaságában rögzítették. A sorozat első tripla CD-je márciusban várható.

n KANT halálának (1804. február 12.) kétszázadik évfordulója alkalmából számos új könyv jelent meg a filozófus munkásságáról, életrajzokat adtak ki róla, tanulmánykötetek foglalkoznak königsbergi környezetével és műveivel (Manfred Kühn: Kant. Eine Biographie; Manfred Geier: Kants Welt; Steffen Dietzsch: Immanuel Kant; Otfried Höffe: Kants Kritik der reinen Vernunft. Die Grundlegung der modernen Philosophie, Heinz Lemmermann: Punkt 5 Uhr früh beginnt das Leben... Der oft skurrile Alltag des Immanuel Kant, leicht satirisch kommentiert stb.). Műveit CD-ROM-on is kiadják (Kant im Kontext. Werke auf CD-ROM), s aktivizálódtak a hozzá kapcsolódó internetes lapok (www.uni-marburg.de/kant; www.theology.de/immanuel_kant stb.).

n BEZÁRT A BOTTOM LINE Nem tudott megállapodni csaknem 200 ezer dollárnyi helyiségbérleti díjhátraléka ügyében az ingatlan tulajdonosával, a New York-i Egyetemmel, így végleg bezárt a város utóbbi három évtizedének egyik legendás koncerthelye. A Bottom Line-t 1974. február 12-én avatta fel dr. John, Stevie Wonder és Edgar Winter. Tulajdonosai, Allan Pepper és Stanley Snadowsky most bejelentették: itt a vég (http://www.bottomlinecabaret.com).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?