rés a présen

Ahol a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja

Erdei Zsolt alapító, Humen Media Group

  • rés a présen
  • 2017.10.07 12:09

Lélek

rés a présen: Mikor alakult az újság?

Erdei Zsolt: A Humen Magazin elindításának ötlete 2011-ben született meg, és október végén jelent meg az első kiadvány, amitől a jelenlegi magazin kivitelezésében és valamelyest tematikájában is eltér. Küldetése, hogy egy olyan minőségi tartalommal bíró LMBTQ életmódmagazin legyen, amely kilépve a közösségből párbeszédet teremt a melegek és nem melegek között, és mindenkihez szól.

rap: Milyen eredményeket sikerült elérni eddig?

EZS: 2013-ban indítottuk a weboldalunkat, ez ma Magyarország legnagyobb tematikus hírportálja. Van egy Pink Budapest Guide című kiadványunk, 2016-tól hivatalos Sziget különszámunk, idén pedig megjelent a Humen Travel, magyar LMBTQ turisták részére. A legnagyobb dobás a 2015-ben megalapított Humen Media Group volt, melynek segítségével sokkal átláthatóbban tudjuk folytatni tevékenységeinket és ezen felül elindultak a nemzetközi projektjeink is. Kiemelném két szakmai rendezvényünket, a január végén, a marketing- és kommunikációs szakma részére megrendezett Pink marketing brunchot, s turisztikai testvérét, az Utazás Kiállításon megrendezett Gay Travel Day szakmai napot. A nagyközönség számára pedig a tavaly elindított Humen Film Festival a legjelentősebb rendezvényünk.

rap: Melegfilmfesztivál már volt. Miért kellett még egy?

EZS: Mert nagyon népszerűek voltak, és nem csak a melegeket érdekelték a 2014-ben elindított Humen mozivasárnapok filmjei. A magazin szlogenjét ültettük át a fesztiválra, miszerint: „Nem egy filmfesztivál melegeknek, hanem egy melegfilmfesztivál mindenkinek.”

rap: Mikor lesz az idei fesztivál?

EZS: A filmfesztivál szeptember 14–17. között lesz, és az idén is a Művész mozi ad otthont neki. Hat filmet fogunk bemutatni, de a terveink között szerepel, hogy ezt jövőre bővítjük. Két filmhez kapcsolódik majd kerekasztal-beszélgetés. A nyitófilm (Vörös ördög / Handsome Devil) után Hajnal János, Józan László színészek és Szabó Ervin, a Viharsarok című film forgatókönyvírója többek között arról fognak beszélni, hogy a melegség és meleg karakterek milyen módon vannak jelen a mai Magyarországon, a képernyőn és a színpadon. A másik beszélgetés egy francia film (Théo és Hugo / Théo et Hugo dans le même bateau) előtt lesz. Mivel a mű a HIV/AIDS témáját dolgozza fel, a beszélgetést e köré szervezzük. Több neves orvos és egy nevét, arcát vállaló HIV-pozitív fiú beszélget Petróczy Zoltán (Lady Dömper) moderálásában. Tavaly a vígjátékokra fókuszáltunk, az idén a nagy költségvetéssel készült darabokra. Ezek között van egy ír és egy német ifjúsági film a felnőtté válás problémáiról (Vörös ördög, A világ közepe). Az egyik legkülönlegesebb alkotás talán a kosztümös, történelmi királydráma Dél-Koreából (Egy fagyott virág). Akinek bejött a Trónok harca című sorozat, annak érdemes lehet beülnie rá. A független filmgyártást képviselő darabjaink közül a tavalyi Berlinalén díjazott Théo és Hugo című filmet érdemes kiemelni, ami a szerelem születését veszi végig szokatlan körülmények között.

rap: Melyik a személyes kedvenced?

EZS: Talán a 2017-es Tom of Finland című film Touko Valio Laaksonenről (1920–1991), a queer kultúra ikonikus figurájáról. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, a művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak a saját szórakoztatására kezdett rajzolni. Karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozhatott létre műveinek. Az egyik legsikeresebb finn rendező, Dome Karukoski készítette róla ezt az életrajzi filmet. Igazi skandináv darab.

Neked ajánljuk