rés a présen

Ahol a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja

Erdei Zsolt alapító, Humen Media Group

  • rés a présen
  • 2017. október 7.

Lélek

rés a présen: Mikor alakult az újság?

Erdei Zsolt: A Humen Magazin elindításának ötlete 2011-ben született meg, és október végén jelent meg az első kiadvány, amitől a jelenlegi magazin kivitelezésében és valamelyest tematikájában is eltér. Küldetése, hogy egy olyan minőségi tartalommal bíró LMBTQ életmódmagazin legyen, amely kilépve a közösségből párbeszédet teremt a melegek és nem melegek között, és mindenkihez szól.

rap: Milyen eredményeket sikerült elérni eddig?

EZS: 2013-ban indítottuk a weboldalunkat, ez ma Magyarország legnagyobb tematikus hírportálja. Van egy Pink Budapest Guide című kiadványunk, 2016-tól hivatalos Sziget különszámunk, idén pedig megjelent a Humen Travel, magyar LMBTQ turisták részére. A legnagyobb dobás a 2015-ben megalapított Humen Media Group volt, melynek segítségével sokkal átláthatóbban tudjuk folytatni tevékenységeinket és ezen felül elindultak a nemzetközi projektjeink is. Kiemelném két szakmai rendezvényünket, a január végén, a marketing- és kommunikációs szakma részére megrendezett Pink marketing brunchot, s turisztikai testvérét, az Utazás Kiállításon megrendezett Gay Travel Day szakmai napot. A nagyközönség számára pedig a tavaly elindított Humen Film Festival a legjelentősebb rendezvényünk.

rap: Melegfilmfesztivál már volt. Miért kellett még egy?

EZS: Mert nagyon népszerűek voltak, és nem csak a melegeket érdekelték a 2014-ben elindított Humen mozivasárnapok filmjei. A magazin szlogenjét ültettük át a fesztiválra, miszerint: „Nem egy filmfesztivál melegeknek, hanem egy melegfilmfesztivál mindenkinek.”

rap: Mikor lesz az idei fesztivál?

EZS: A filmfesztivál szeptember 14–17. között lesz, és az idén is a Művész mozi ad otthont neki. Hat filmet fogunk bemutatni, de a terveink között szerepel, hogy ezt jövőre bővítjük. Két filmhez kapcsolódik majd kerekasztal-beszélgetés. A nyitófilm (Vörös ördög / Handsome Devil) után Hajnal János, Józan László színészek és Szabó Ervin, a Viharsarok című film forgatókönyvírója többek között arról fognak beszélni, hogy a melegség és meleg karakterek milyen módon vannak jelen a mai Magyarországon, a képernyőn és a színpadon. A másik beszélgetés egy francia film (Théo és Hugo / Théo et Hugo dans le même bateau) előtt lesz. Mivel a mű a HIV/AIDS témáját dolgozza fel, a beszélgetést e köré szervezzük. Több neves orvos és egy nevét, arcát vállaló HIV-pozitív fiú beszélget Petróczy Zoltán (Lady Dömper) moderálásában. Tavaly a vígjátékokra fókuszáltunk, az idén a nagy költségvetéssel készült darabokra. Ezek között van egy ír és egy német ifjúsági film a felnőtté válás problémáiról (Vörös ördög, A világ közepe). Az egyik legkülönlegesebb alkotás talán a kosztümös, történelmi királydráma Dél-Koreából (Egy fagyott virág). Akinek bejött a Trónok harca című sorozat, annak érdemes lehet beülnie rá. A független filmgyártást képviselő darabjaink közül a tavalyi Berlinalén díjazott Théo és Hugo című filmet érdemes kiemelni, ami a szerelem születését veszi végig szokatlan körülmények között.

rap: Melyik a személyes kedvenced?

EZS: Talán a 2017-es Tom of Finland című film Touko Valio Laaksonenről (1920–1991), a queer kultúra ikonikus figurájáról. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, a művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak a saját szórakoztatására kezdett rajzolni. Karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozhatott létre műveinek. Az egyik legsikeresebb finn rendező, Dome Karukoski készítette róla ezt az életrajzi filmet. Igazi skandináv darab.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?