Beer Miklós reméli egyre több őrülten megszállott pap lesz, aki mer nyitni cigány testvéreink felé

  • narancs.hu
  • 2019. április 20.

Lélek

A váci megyéspüspök szerint a templomoknál Jézusnak fontosabbak az emberek.

Beer Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentőnek, megrázónak és gondolatébresztőnek nevezte, hogy épp Húsvét előtt égett le a Notre-Dame. Ugyanakkor a váci megyéspüspök szerint ettől azért még nem kell apokaliptikus értelmet keresni.

Beernek a tűzvész után először az az evangéliumi jelenet jutott eszébe, amikor Jézus megsiratta a jeruzsálemi templom pusztulását, ami aztán 40 évvel később valóban bekövetkezett. A másik gondolata az volt, hogy Húsvét a feltámadás ünnepe. A Notre-Dame arra is emlékeztette, hogy „nincs itt maradandó városunk”, nem ez az örök lakóhelyünk.

A püspök harmadik gondolata az volt, hogy bármilyen csodálatos is egy kőtemplom mint művészeti örökség, "nem szabad elfelejteni, hogy Jézus az élő templomot, az embert tartja a legnagyobb értéknek".

Beer szerint érdemes átgondolni, mi az az életünkben, ami igazán fontos. A kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember – tette hozzá.

Fontosnak és nagy értéknek nevezte a templomokat, de hangsúlyozta, a kereszténység eredeti értelmében az emberi kapcsolatok, az erkölcsi értékek, a nevelés, a jövőről való gondolkodás fontosabb.

Az idei Húsvét legfontosabb üzenetének Beer püspök azt tartja, hogy felszabadult örömmel forduljanak az emberek egymáshoz.

A püspök az oktatásról szólva elmondta, fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok segítését. Emlékeztetett, hogy a tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg ez volt, ám az évszázadok alatt ezek elitiskolákká váltak.

Beer szerint föl kéne ébredni, vissza kellene térnie az egyházi iskoláknak az eredeti szándékhoz. A megyéspüspök szerint a hátrányos helyzetű gyerekekre kellene több figyelmet fordítani, a szakmunkásképzésben kellene részt venniük az egyházi intézményeknek.

A jelenlegi oktatási szemlélet fő oka a püspök szerint, hogy az egyház hívei elvárásainak akar megfelelni az elitképzéssel. Véleménye szerint az egyházak tagjainak ki kellene lépniük a komfortzónájukból. Mint mondta, reméli, hogy egyre több „őrülten megszállott” pap lesz, aki „mer nyitni cigány testvéreink felé”.

Kemény szavak egy katolikus püspöktől: szívtelen a társadalmunk - vita a hajléktalanságról

Beer Miklós megdöbbentő vallomást tett egyházáról a hajléktalantörvényről szóló beszélgetésen Ferge Zsuzsa és Iványi Gábor társaságában. „Öreg püspökként én már jártathatom a számat. Majd csak megtalálják az utódom... Fájó, amit mondani fogok, de eszünkbe sem jut a hajléktalanság kérdésére megoldást keresni."

Figyelmébe ajánljuk