Bizalmi állás - Rosenberg György sakter

  • Péterfi B. Judit
  • 2009. május 28.

Lélek

A kóser vágás szabályairól, módszereiről, a hús feldolgozásáról kérdeztük a szakembert. Péterfi B. Judit
A kóser vágás szabályairól, módszereiről, a hús feldolgozásáról kérdeztük a szakembert.

Magyar Narancs: Kiből lehet sakter?

Rosenberg György: A sakter nem egyszerűen a zsidó hentes. Általában egyéb hitközségi funkciót is betölt, például hozzám hasonlóan vallási felügyelő. Istenfélő, hívő ember, aki gyermekkora óta ebben a szellemben nevelkedik, betartja a törvényeket, szabályokat. Ezenkívül ismeri az állat felépítését, szigorú vizsgát tesz le, megfelelő rabbinátusi bizonyítvánnyal rendelkezik, csakúgy, mint a hentesüzlet. Ez bizalmi feladat. Az emberek jóhiszeműen jönnek a hentesüzletbe.

MN: Mitől kóser a hús?

RGY: A húst egészen pontosan kóser fogyasztásra alkalmasnak nevezzük, hiszen otthon is megfelelő módon kell tárolni, felhasználni. Tréflivé, azaz nem kóserré válik például a baromfi, ha tejfölös paprikás csirkét főznek belőle, azaz tejjel keverik a húst, amit tiltanak a zsidó törvények. A nem kóser élőlények termékei sem kóserok, például tilos a nem kóser szárnyasok tojását enni, vagy a nem kóser állatok tejét inni.

MN: Hogyan történik a rituális vágás?

RGY: Alapvető szabály, hogy az állatnak a tudatánál kell lennie, az iszlámmal szemben számunkra nem jöhet szóba, hogy elkábítsák a levágás előtt. Azt is előírja a törvény, hogy kizárólag hibátlan pengéjű éles késsel lehet állatot vágni, a csorba késsel leölt marha húsa már nem kóser. A műveletnek folyamatosnak kell lennie, gyors, pontos, oda-vissza mozdulattal metszik át a nyaki ütőeret, megállni, nyiszálni nem szabad. A kés a másodperc törtrésze alatt elmetszi a légcsövet, nyelőcsövet, a bolygóidegeket, a nyaki verőeret és vénát. A sakter a vágás után kifolyatja az állat vérét, mert a vérevés is tiltott, majd a vágás után, a rekeszizomnál felnyitja az állat hasát, gondosan megvizsgálja a tüdőt és a belső szerveket, a beteges szín, a belső sérülések vagy törött végtagok azt jelentik, hogy az állat tréfli. Talán a tüdő okozza a legtöbb problémát, mivel a ridegtartáson nevelkedett marhák szinte kivétel nélkül még borjú korukban megfáznak, összenövések lesznek a tüdejükön, begennyesedik, mellhártyagyulladást kapnak. Sajnos a betegségek csak az állat felnyitása után derülnek ki, ezért lehetséges, hogy húsz-harminc levágott marha közül mindössze öt-tíz felel meg a követelményeknek.

MN: Miért kizárólag a marha első részét tartják fogyaszthatónak?

RGY: Egészen pontosan a tizenegyedik bordájáig hasznosítható az állat. A hátsó fertályán fut keresztül az úgynevezett szökőín, amit a Tóra szerint tiltott elfogyasztani. Ennek az ínnak a kimetszése a zsidóság egész története folyamán kötelező volt, és ma is az. Azonban nagyon nagy szakértelem kell az eltávolításához, ezért csak kevesen végzik el. Ezért Európában a marha első felét használják fogyasztásra, a kóserul levágott állatok egész hátsó fertályát elkülönítik, és ha tudják, nem kóser húsként adják el.

MN: A szárnyast hogyan kell feldolgozni?

RGY: Néhány évtizede még családi házaknál vágtak a sakter jelenlétében, mára megszűnt ez a szokás. Az emlősökhöz hasonlóan a baromfit is a metszőnek kell levágnia, vér nélkül. A szárnyasok gégéjét és nyaki ütőerét egy nagyon éles, előírásnak megfelelő hosszúságú borotvapengével metszik el, egyetlen vágással. Utána fejjel lefelé felakasztják, hogy minden csepp vére elfolyjon, majd szárazon kopasztják. Leforrázni nem szabad, nehogy vér maradjon benne, a forró víz miatt ugyanis belealvad a vér az állatba. Ezt később besózzák, s bizonyos idő eltelte után a só kiszívja a maradék vért. A friss húst, amit a vágástól számított hetvenkét órán belül nem sóztak ki, már nem lehet kóserolni. Erre azért van szükség, hogy a vér meg ne alvadjon, mert különben nem lehet kisózással kóserítani. Ha belegondolunk, ez az eljárás rendkívül indokolt volt az ősöknél, a meleg éghajlatú Izraelben, hiszen a benne maradt vér miatt könnyen megromlott volna a hús a forróságban.

MN: Mekkora a kereslet a kóser fogyasztásra alkalmas hús iránt?

RGY: Szinte csakis egy meghatározott, szűk körből kerülnek ki a vásárlóink, elvétve érkezik új fogyasztó. Kizárólag magánszemélyeket lát el a hentesüzlet, közületek, üzletek számára nem szállítunk. Sajnos nehézkesek a beszerzési körülményeink, a hitközségnek nincs saját vágóhídja. A rendszerváltás előtt még minden megyében működött vágóhíd, jelenleg kettő-három megy az országban, a lehetőségeink lecsökkentek. Vidéken tudtommal csak Debrecenben tartanak kóser vágást: egy hónapban egyszer vágnak több marhát, baromfit, amit utána lefagyasztanak. Azzal is szembesülnünk kellett, hogy Magyarországon valamiért sajnos ódzkodnak a gyorsfagyasztott kóser hústól, ami a kiolvasztás után legalább olyan tökéletes, mint a friss. Az ár mellett számos vásárló szinte kizárólag arra helyezi a hangsúlyt, hogy ne legyen fagyasztott a hús. Inkább nem veszi meg az árut, pedig otthon úgyis a fagyasztóban landolna.

MN: Miért drágább a kóser hús?

RGY: Talán kiderült, hogy a kóser vágás sokkal több időt és energiát igényel, mint a hagyományos. Nálunk egy kiló kóser színmarha 2600 forintba kerül, ami drágább, mint a többi üzletben. Becsléseink szerint körülbelül száz-kétszáz kilogrammot adunk el hetente. Saját magam hívom fel a vevőket, mennyit kérnek a jövő hétre, amit egyesek el is várnak.

MN: Az Európai Unió számos tagállamában az állatvédők követelésére betiltották a kóser vágást.

RGY: Korábban rengeteg európai országban megfordultam, a legtöbb sakterral tartottam a kapcsolatot. Egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy például Svédországban nem az állatvédők munkálkodásának köszönhető a kóser hús hiányos vagy hiányzó ellátottsága. Arról van inkább szó, hogy a vágóhidak akkora veszteséggel termelték ki a kóser húst, hogy felmondták a szerződéseket. Svédországban például lenne igény a magyarországi kóser hús exportálására, ám nincs meg hozzá a kapacitásunk: sem sakter, sem vágóhíd nem áll a rendelkezésünkre, hogy konyhakész állatokat szállítsunk, pedig megérné.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.