Elhunyt Gyekiczki András szociológus

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Lélek

A pápai zsidóság történetét feldolgozó kiállításáról szóló cikkünkkel emlékezünk rá.

„Rövidre szabott életének utolsó tíz évét a huszadik században sokszor megtépázott közösségi emlékezet gyógyításának szentelte. 2012-ben Rajk Lászlóval közösen olyan kiállítást mutattak be a pápai zsinagógában, melynek hatása a mai napig eleven” – így ír a ma reggel elhunyt Gyekiczki Andrásról Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

Gyekiczki 1958-ban született Pápán és ott is nőtt fel. Hosszú kutatómunkával feltárta az 1944 előtt élt pápai zsidó családok élettörténetét, és nagy sikerű kiállítás keretében mutatta be a kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában. Az „Elfeledett szomszédaink” című anyag más vidéki városokat is inspirált, Sopronban és Győrben is foglalkoztak később a helyi zsidó közösségek történetével.

Két évvel ezelőtti cikkünkben nemcsak a kiállításról, hanem az azt követő nehézségekről is beszámoltunk:

Volt is, meg nem is

Bár a 2012-ben megnyitott Elfeledett szomszédaink című kiállítás, amely a II. világháborúban elhurcolt pápai zsidó lakosság életét mutatta be, nemcsak hazánkban volt sikeres, a tárlat anyaga bedobozolva hever valahol az önkormányzatnál. A város ugyan megrendelte a folytatást egy állandó kiállítás formájában, ám végül beperelte a kész anyagot leadó szervezőt.

Figyelmébe ajánljuk