Eltemették Nánási László volt megyei főügyészt

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 14.

Lélek

Az elhunyt lelki üdvéért a kalocsai érsek celebrált misét.

Szülővárosában, Kiskunfélegyházán helyezték pénteken örök nyugalomra Nánási László volt Bács-Kiskun megyei főügyészt, aki a hónap elején tragikus körülmények között hunyt el – önkezével vetett véget életének. A temetésen fia, a szintén jogot végzett Nánási Gábor apját úgy jellemezte: a hivatástudat határozta meg életét.

Az elhunyt lelki üdvéért a temetést követően Bábel Balázs mutatott be szentmisét – nem kifejezetten általános, hogy személyesen a kalocsai érsek celebrál misét, és figyelemre méltó, ha olyan emberért teszi ezt, aki maga dobta el az életét.

A főpap beszédében felidézte azt a jelenetet, amikor másfél évtizede a legfőbb ügyésszel az élen a megyei főügyészek meglátogatták az érsekségét, és ő azt firtatta: hisznek-e az üdvösségben. Csodálkozva néztek rá, ám az érsek meg is válaszolta a saját kérdését: ha nem hisznek az üdvösségben, akkor frusztált, hiábavaló munkát végeznek, „mert önök tudják legjobban, hogy a földön nincs igazság”.

Bábel Balázs emlékeztetett Jób könyvének azon részletére, amely így szól: él az én istenem, és tudom, hogy igazságot szolgáltat nekem. „Ez a sírfelirata – tette hozzá – Dobó Istvánnak is, hiszen a vár megvívása után nagyon méltánytalanul bántak el vele”.

Nánási László 60 évet élt. A nyomtatott lapszámunk eheti számában közölt nekrológ felidézi, hogy miután 2019 novemberében Polt Péter legfőbb ügyész indoklás nélkül azonnali hatállyal fölmentette megyei főügyészi hivatalából. Nánási László akkor a szervezetet is ott hagyta, élete utolsó hónapjaiban a Fővárosi Levéltár segédlevéltárosa volt.

A volt főügyészt az ártatlanságot szimbolizáló fehér liliom és rózsa koszorúkkal búcsúztatták. A család kifejezett kérésére a Legfőbb Ügyészség nem képviseltette magát a temetésen.

Neked ajánljuk