Huba, Móric, Wulan? Nevezze el az Állatkertben született orángutánporontyot!

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 16.

Lélek

Keddig lehet szavazni az Állatkertben született orangután nevére.

Nevet keres a Fővárosi Állat- és Növénykert az augusztus 5-én született orangutánnak. Az intézmény honlapján meghirdetett szavazáson három név közül lehet választani, a voksokat kedd éjfélig várják.

A másfél hetes orangutánt egy kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Mint írják, a legifjabb budapesti orangután múlt szerdán, augusztus 5-én hajnalban jött a világra, és azóta már az is kiderült, hogy hím. Arra, hogy mi legyen a neve, számos ötletet, javaslatot kapott a városligeti intézmény, ezek közül az előzsűrizés után hármat választottak ki, és ezeket bocsátotta szavazásra az Állatkert.

A szóban forgó nevek a Huba, a Móric és a Wulan. A Wulan indonéz eredetű név, amely a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

Szavazni az Állatkert hivatalos honlapján lehet, a voksokat kedd éjfélig várják, az eredményt pedig szerdán teszi közzé az intézmény.

A másfél hetes orangutánt az első napokban a gondozókon és az állatorvosokon kívül senki nem láthatta. Mostanra viszont már megnyitották az Emberszabású Majmok Házának nézőterét, bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottak fel. Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már a kölyköt is láthatják az érdeklődők. Ezt azonban most még nem tudják garantálni, hiszen az anyukájába csimpaszkodó gyerek hol jobban, hol kevésbé látszik, attól függően, hogy az anya mit csinál, merre jár és milyen testhelyzetet vesz fel éppen.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánok tartásával, és az elmúlt három évtizedben rendszeresen szaporodtak is ezek az állatok. A mostani kicsi anyjának, a tizenkilenc esztendős, 2013 óta Budapesten élő Liának is volt már egy gyereke 2014 legvégén, aki azóta ötévessé cseperedett.

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) kritikusan veszélyeztetett állatok, így állatkerti szaporításuknak természetvédelmi jelentősége is van. A velük foglalkozó állatkertek szakmai közösségében nemzetközi törzskönyvet vezetnek róluk, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) pedig tenyészprogramot tart fenn az orangutánok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása érdekében.

Ebben a programban vesz részt a Fővárosi Állat- és Növénykert is, ahol a most született kicsivel együtt összesen hét orangután lakik: közülük négy budapesti születésű.

Mi egyelőre nem tudunk dönteni a Móric és a Huba között, egyúttal javasolnánk, hogy a teljes, "anyakönyvezett" név Móric Zsigmond vagy Huba Vezér legyen, a játékos ismeretterjesztés jegyében!

(Képünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.